Lino Lubiana, KrF: Det er behov for mer pleie enn kommunen tilbyr

Øke grunnbemanning i hjemmesykepleien er ett av tiltakene KrF vil ta til orde for, skriver gruppeleder Lino Lubiana.

Øke grunnbemanning i hjemmesykepleien er ett av tiltakene KrF vil ta til orde for, skriver gruppeleder Lino Lubiana. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Gjeldende statistikk viser at Fredrikstad har 20 prosent færre sykehjemsplasser enn ti referansekommuner, skriver Lino Lubiana.

DEL

Meninger

Mange er skuffet over at ikke Onsøyheimen umiddelbart ble renovert etter at Østsiden ble ferdigstilt. Ny skuffelse ble det da vi skjønte at det aldri kom til å skje og mange følte seg sveket av vårt Ap styrte formannskap samt Helse- og velferdsutvalget.

Fredrikstad pensjonistforening ved Jan Sandvik fortalte i brev til gruppelederne i Fredrikstad om akutt behov for sykehjemsplasser. Gjeldende ASSS, statistikk Fredrikstad kommune refererer seg til, viser at vi ligger nær 20 prosent lavere enn gjennomsnittet til de ti referansekommunene når det gjelder sykehjemsplasser.

Ved gjentatte leserinnlegg og oppslag i Demokraten og FB om tema, observerer vi at livet ikke er så enkelt som Ap skal ha det til. Det er behov for mer pleie enn kommunen tilbyr. Jo, sier Arne Øren, leder for helse og velferdsutvalget, som nylig raskt måtte hive seg rundt, – vi forserer Østsiden, og får noe ferdig i 2018 i stedet for i 2020 og i 2020 skal vi begynne å bygge nytt i Onsøy. Men hva gjør vi de neste to årene? -og i 2020 begynner eldrebølgen for alvor å slå inn. Med denne takten mener jeg vi henger etter hele tiden!

Kommunalsjef for helse og velferd sier lojalt at hjemmesykepleien og korttidsplasser i høy grad dekker opp for dette nevnte behovet, – eldre vil jo være hjemme så lenge de kan. Bildet tegnet i aviser og leserinnlegg må derfor modereres noe, selv om antallet sykehjemsplasser ikke øker på enda to år. Det er rett å takke kommunalsjefen, hjemmesykepleien, fordelingskontoret, sykehjemspersonalet, pårørende og alle som stiller opp for våre eldre. Dere gjør et godt arbeid og det er ikke dere jeg vil ramme med disse merknadene.

Men ser ikke Ap at sykefraværet er for høyt av en jobb man i utgangspunktet liker men føler man ikke strekker til i? Ser ikke Ap at om pleierne hadde tid til å bli kjent med den eldre damen, til å sitte ned med henne noen minutter og vennlig se og smile til henne så ville hun gjenkjent ansiktet fra gang til gang og følt seg tryggere? Ser ikke Ap at en korttidsplass er upersonlig og uten plass til personlige ting? Ser ikke Ap at om vi la inn litt ressurser så ville den eldre damen igjen lære seg å gå i trappen sin, så ville hun kunne vært hjemme i enda noen måneder med økt trivsel.

Kommunen ville spart og pleierne ville hatt tid til mer enn bare rapportering og avviksmeldinger. De ville gjort en bedre jobb og oppleve mer mestring i jobben. Det ville forebygge utbrenthet og kommunen ville spart. Eldre er ikke bare en kropp, men en person, en sjel med drømmer og minner som man må ha tid til å møte med mer enn en vaskeklut og ei pille.

KrF vil derfor ta initiativet til å øke grunnbemanningen i hjemmesykepleien med åtte stillinger og satse på prosjektet hverdagsrehabilitering som redskap til forebygging og til at eldre kan klare seg hjemme lenger. Med forbehold om at man vil lykkes med økonomien vil vi midlertidig gjenåpne seksten sykehjemsplasser på Onsøyheimen i to år.

Fredrikstad har for mye gjeld og flere hundre millioner går årlig til renter og avdrag på gammel moro. Stiger renta bare litt blir det verre. Det økonomiske handlingsrommet er begrenset. Og nå vil Ap ut med penger til puck og ball når de nå løfter megalo prosjektet Arena Fredrikstad opp i skyene. Da blir det mindre til hjemmesykepleien og sykehjem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags