Gå til sidens hovedinnhold

Bevar velferden, nei til kommersielle aktører i Fredrikstad

Artikkelen er over 3 år gammel

Hannah Berg, Rødt, svarer Erlend Øverby, Høyre: – Vi mener velferdstjenestene drives best når fokus ligger på hva som er til det beste for ansatte og tjenestemottakere, ikke profitt.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Jeg tviler ikke på at Erlend Øverby og Høyre har de beste intensjoner når de tror konkurranseutsettelse av velferdstjenester vil føre til bedre tjenester for innbyggerne. Det er bare et problem; det finnes særs lite grunnlag for at frislipp fører til dette.

Sammenlikning av kommunale tjenester mellom forskjellige kommuner er kompleks. Selv om kommuner er relativt like i størrelse og økonomi så kan det være stor forskjell på sammensetningen innad i kommunene. Det er for eksempel ikke sikkert at Fredrikstad, Drammen og Kristiansand har behov for det samme tilbudet, selv om disse kommunene kan likne i størrelse og innbyggerantall.

Kvalitet handler om hvorvidt en tjeneste oppfattes tilfredsstillende eller ikke, penger spart eller brukt må være prioritering nummer to. Selvfølgelig må kommunene drive virksomheten på en god måte (og med regjeringens varslede kutt i kommuneøkonomien også billigere). Rødt mener at vi best kan lykkes med gode, sikre og kostnadseffektive tjenester om disse er utført av kommunen.

Flere saker fra kommuner rundt om i landet det siste året støttet opp om dette. Vi har Norlandia-skandalen frisk i minne hvor den kommersielle aktøren unnlot å varsle Moss kommune om at en pasient hadde levende larver i sårene sine. Det samme selskapet tok 102 millioner i utbytte i 2015. I Oslo har nettopp Jonny Enger, tidligere Veireno-leder, blitt dømt til ett år og tre måneders fengsel for grove brudd på arbeidsmiljøloven. Før han slo renovasjons-selskapet konkurs tok han ut 8,7 millioner i utbytte.

  

Felleskapets midler skal gå til felleskapets beste, ikke til berikelse av noen få.

 

Det viser seg også at flere kommersielle aktører gjemmer unna penger i skatteparadiser og kjøper tjenester til forhøyet pris av seg selv for å kunne ta ut størst mulig utbytte. Dette er høyst problematisk og alt annet enn kvalitetssikring og effektivisering av tjenestene. Felleskapets midler skal gå til felleskapets beste, ikke til berikelse av noen få. Det er helt essensielt å spørre seg om og være kritisk til hvorfor enkelte kommersielle velferdsaktører klarer å drive så billig. I flere saker har vi sett at grunnen er dårligere lønn-, pensjon- og arbeidsvilkår for ansatte. Dette ønsker vi ikke for Fredrikstad.

Et av de største utfordringene med å sette ut tjenester på anbud er at det må settes inn tiltak for kontroll av disse. Om ikke de kommersielle varsler om avvik (sånn som i Nordlandia-saken), eller ansatte ikke tør å melde om brudd på arbeidsmiljøloven, hvordan skal kommunene da vite om tjenestene er gjennomført på en riktig og tilfredsstillende måte?

 

Les også

Sykehjemmene får konkurranse. De som dropper offentlig tilbud, kan få det de betaler for

 

En ting kommunen da kan gjøre er å ansette en gruppe som jobber spesifikt med å følge opp de kommersielle aktørene. Men om man må begynne å ansette folk som kan drive kontroll av de kommersielle, så går vinninga opp i spinninga og det ble kanskje ikke så mye penger spart allikevel. Dessuten har sakene fra Oslo og Moss en viktig fellesnevner, ingen vil ta på seg skylden for at ting gikk som det gikk. De kommersielle skylder på kommunen, mens kommunen mener ansvaret ligger på anbudsvinner alene. Om tjenestene ligger hos kommunen så vet vi hvor vi skal rette ansvaret.

Rødt Fredrikstad mener velferdstjenestene drives best når fokus ligger på hva som er til det beste for ansatte og tjenestemottakere, ikke profitt. Vi ønsker ikke å legge til rette for at noen få skal kunne bli rike på felleskapets penger. Fredrikstads innbyggere fortjener absolutt de beste tjenestene, men det får de ikke om Høyre lar kommersielle berike seg på midler som skulle vært brukt på deg og meg.

 

Les også

Ap kan ikke prioritere, derfor havarerer kommuneøkonomien

 

Kommentarer til denne saken