Ap sa nei til «kjærlighetsgaranti» i Fredrikstad

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Njål Kjølholdt Gustavsen, H, svarer Helene Saloua Apenes Matri, Ap, om «kjærlighetsgaranti» og samboergaranti og om partier som vil det samme, men likevel er uenige.

DEL

Leserbrev 

Leser med interesse kommentarene til nestlederen for kommunens helse- og velferdsutvalg, Helene Apenes Matri i  Fredriksstad Blad, om at Høyre og Arbeiderpartiet har samme mål for en samboergaranti i Fredrikstad. Apenes Matri henviser videre til det vedtatte avsnittet i den kommunale forskriften som et eksempel for denne garantien i kommunen. Sannheten i denne saken er at Høyres forslag om å vedta en formell garanti for samboerskap for eldre gjennom en presisering i forskriften ble nedstemt av Ap og de rødgrønne.

I det vedtatte avsnittet står det at kommunen vil legge til rette for samboerskap der det er praktisk mulig. Formuleringen i det vedtatte avsnittet er meget relativt og er lite forpliktende. Dette er ingen garanti Apenes Matri, men en oppsummering av gjeldende praksis.

Høyre ønsket å legge inn en presisering om at kommunen vil legge til rette for samboerskap på sykehjem, ikke bare der det er praktisk mulig. Vårt ønske var at dette skulle bli en rett for kommunens eldre borgere. Forslaget hadde også som hovedmålsetting å unngå en videre tolkning av den relative formuleringen. Det er en stor forskjell mellom å føre en praksis som tillater samboerskap, og en formell rett som garanterer samboerskap.

Støres «kjærlighetsgaranti» og Høyres samboergaranti er det samme forslaget, men med ulike navn og partipolitiske forutsetninger.

Så nei, Høyre og Arbeiderpartiet har ikke samme mål. Vårt mål om en formell samboergaranti for eldre stemte de rødgrønne nei til i helse- og velferdsutvalget, formannskapet og bystyret. En interessant observasjon i denne sammenhengen er at Pensjonistpartiet også stemte imot Høyres forslag i de folkevalgte organ. Det er meget skuffende at det politiske flertallet i Fredrikstad bystyre ikke ønsker å gi denne retten til våre borgere gjennom en enkel språkendring i et dokument.

Skuffende var også debatten i bystyret, der blant annet bystyrerepresentant Terje Moland Pedersen (Ap) mente at Høyres forslag var et rent valgkamputspill. Dette er en meget respektløs måte å kategorisere en garanti for våre eldre borgere på.

Ap ønsker nå å innføre en samboergaranti for hele landet, men hvorfor stemte da Ap i Fredrikstad imot det samme forslaget? Hvorfor har Ap også stemt imot i Bergen, Trondheim og Larvik? Er det fordi forslaget kommer fra opposisjonen, eller mer presist fra partiet Høyre? Støres «kjærlighetsgaranti» og Høyres samboergaranti er det samme forslaget, men med ulike navn og partipolitiske forutsetninger.

Njål Benkestoch Kjølholdt Gustavsen

Bystyremedlem (H)

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags