«Hvordan er det å tørke hjelpeløse gamliser?»

Det handler om å se pasienten, lytte og vise omsorg. Kjærlighet. Nærhet. Forståelse. Tillit.

Det handler om å se pasienten, lytte og vise omsorg. Kjærlighet. Nærhet. Forståelse. Tillit. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette innlegget er til deg som tror det å jobbe på sykehjem handler om å tørke eldre folk etter dobesøk, skriver Emilie-Alexandra Schei (18) fra sin praksis på sykehjem.

DEL

Leserbrev 

Jeg har praksis på et sykehjem akkurat nå. I dette øyeblikk når jeg sitter og skriver. Jeg har min første nattevakt, og kunne virkelig ikke hatt et bedre sted å være. Jeg må ta meg av de eldre, passe på at de har det bra og imøtekomme de på best mulig vis. Som vanlig legger jeg ut et skrytebilde på snapchat av at jeg jobber, ikke fordi jeg er stolt over meg selv som tar i et tak, men fordi jeg er ekstremt stolt over plassen jeg jobber. Plutselig tikker det inn en melding, hvor det står: «Hvordan er det å tørke hjelpeløse gamliser i ræva?»

Jeg blir målløs, og velger derfor å skrive dette innlegget. Jeg velger å skrive dette innlegget basert på egne tanker og følelser rundt temaet, og det kan godt hende det finnes mennesker der ute som er uenige med meg – noe som er helt i orden. Dette blogginnlegget er rettet til deg. Ikke du som sendte meldinga og prøvde å være morsom, eller du som synes det å jobbe på sykehjem er en dårlig jobb – dette innlegget er til deg som tror det å jobbe på sykehjem handler om å tørke eldre folk etter dobesøk.

Emilie-Alexandra Schei.

Emilie-Alexandra Schei.

Jeg husker min første praksisdag som det var i går. Jeg hadde tidligvakt, og med sommerfugler i magen gikk jeg og skiftet. Jeg følte meg bra i jobbuniformen min. Jeg følte meg viktig, fordi jeg visste jeg skulle gjøre en jobb som betyr noe for noen. Jeg visste at de hadde bruk for meg, og jeg gikk inn med innstillingen om å gjøre en forskjell. En forskjell for de eldre. En forskjell for de menneskene som har vært med på å bygge på landet vårt, samfunnet vårt og bidratt på hver sin måte til at Norge er som det er i dag.

Det handler om å se pasienten, lytte og vise omsorg. Kjærlighet. Nærhet. Forståelse. Tillit. Det handler om å forstå at pasienten vet at dette er siste stoppested før livets ende, og det handler om å gjøre denne siste tiden til noe godt. Spesielt. Flott. Vakkert. Det handler om å huske på at disse eldre sjelene er mennesker, som engang har vært selvstendige som deg og meg. Som har jobbet. Hatt sin egen familie som nå muligens er borte.

Du får et annet syn på livet, og hvor kjært og sårt det er – det ene livet vi har.

Det handler om å akseptere at de eldre kan synes det er følelsesmessig vondt å ikke klare å være selvstendige på samme måte lenger, og det handler om å vise respekt for dette. Du må kunne ha ekstremt mange gode egenskaper for å jobbe på sykehjem med eldre, vakre sjeler som har sin bagasje. 

Så kjære deg, du som tror det handler om å tørke de eldre i ræva hver gang de har vært på do, skifte på dem når de har hatt uhell eller dusje dem – du tar så ekstremt, ekstremt feil. Det er en del av jobben ja, men det finnes så mye mer. Det finnes glede. Håp. Latter og tårer. Du lærer mye, får større respekt og du utvikler deg på en måte det ikke går an å sette ord på.

Du får et annet syn på livet, og hvor kjært og sårt det er – det ene livet vi har. Du lærer deg å sette pris på de viktige tingene, og legge vekk de mindre viktige tingene. Du lærer å sette pris på det, og dem du har rundt deg. For livet er faktisk ekstremt kjært, og det går så fort.

Tror du fortsatt at det å jobbe på sykehjem er å tørke de eldre, så er ikke det å jobbe på sykehjem noe for deg.

Innlegget er først publisert på Emilie-Alexandras blogg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags