Takker for mange gode tilbakemeldinger på min kronikk om modernisering og ekskludering av 2. februar – i papiravisen og ellers. Mange venter nå på et svar fra Sanner! Blir svært interessant å se det.

Ellers hørte jeg på Jonas Gahr Støre snakket om digitalisering og roboter på en tv kanal fredag, tror det var på TV2. Helt likt Sanners budskap fra sjefen i Arbeiderpartiet:

Dette med at roboter tar over i arbeidslivet er det ingenting å gjøre noe med, sa han. Kunstig intelligens overtar for menneskelig intelligens og arbeidskraft. Ifølge Støre så var det akkurat det samme som skjedde i slutten av det 17. århundre. Da også bekymret folk seg for at maskinene tok fra dem jobben, sa sjefen i Arbeiderpartiet. Så sånn er det bare.

Ap pluss Høyre = helt sant!

Poenget med banneret inkludering helt ute av fokus her, i begge partier, når det gjelder modernisering.

De tenker ikke at en utvikling faktisk kan gå litt saktere og smidigere, en utvikling med et menneskelig aspekt over tid. En utvikling som er balansert og menneskefokusert. Som ikke skaper stor usikkerhet og mye bekymring, i form av ekskludering og tvang. Det er jo det vi snakker om. Et menneskelig samfunn i denne moderniseringsutviklingen.

Her blir det på sikt kamp om robotvelgerne! (Og hva hvis nå politikerne blir byttet ut med de superintelligente robotene, på landsmøtene?)

Der de gode, gamle løsningene får leve side om side med de nye. Der det er en reell og fair konkurranse mellom løsningene. Det er det som må være en ufravikelig grunntanke i enhver universell løsning, i enhver inkluderende utforming av et moderne samfunn.

Der eldre uten skjermer og uten motivasjon for å lære seg om statlige, digitale postkasser, minnebrikker, femten personlige passord, og alskens apper etc., etc., ikke må betale i dyre dommer for å bruke «gammeldagse», papirbaserte betalingsformer inklusiv vanlige kontanter, som jo har funket i tusenvis av år.

Det er nå flere tankekors mht. kunstig intelligens og politikere: Blir Arbeiderpartiet nå et parti for robotene? Det norske Robotpartiet? Hva sier du, Støre? Arbeiderne skal jo erstattes med roboter. De skal bort. Du må da for alvor begynne å fri til robotene. Slik Høyre gjør. Hallo: Her blir det på sikt kamp om robotvelgerne!

(Og hva hvis nå politikerne blir byttet ut med de superintelligente robotene, på landsmøtene?)

Hva mitt poeng er: Ja til roboter og kunstig intelligens, men ikke på bekostning av menneskelig velferd, trygghet og trivsel. Menneskene først. Det er den virkelig store utfordringen å løse på veien videre, og da nytter det ikke å vise til 1700-tallet, Støre.

Nå må du og Sanner våkne – det er langt på da'n, som vi sier her nede. Det haster med å tenke nye løsninger, også i politikken. Ikke basert på foreldede tanker om modernisering.

Forslag: Lag et banner som dere kjører stort opp på partikontorene. Der står det: Løsningene må være universelle, dvs. inkluderende og uten tvang/ensretting.

De partiene som ikke har dette som sin absolutte grunnlov fremover, har ikke livets rett hos befolkningen!

  • Avstemning nederst på siden: Nå må Støre og Sanner våkne. Vi trenger nye løsninger, ikke foreldede tanker om modernisering.

Les også

Skal alt bort? Så kan vi skryte av urbane kvaliteter