Milliardgave til rike Tesla-eiere

«Gunstig for de rike»: Eiere av Tesla og andre elbiler har skaffet seg bileneNorske bilavgifter er innrettet slik at eiere av Tesla biler subsidieres, og det er de rike som nyter godt av det, skriver Odd Løkkevik.

«Gunstig for de rike»: Eiere av Tesla og andre elbiler har skaffet seg bileneNorske bilavgifter er innrettet slik at eiere av Tesla biler subsidieres, og det er de rike som nyter godt av det, skriver Odd Løkkevik. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Norske bilavgifter er innrettet slik at eiere av Tesla-biler subsidieres, og det er de rike som nyter godt av det, skriver Odd Løkkevik.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Salget av Tesla i Norge har vært eventyrlig og større for denne luksusbilen enn selv i USA. Grensen for hvor dyr elbilen kan være for å få avgiftsfritak fra staten eksisterer ikke.

Både stereoanlegg og alt teknisk utstyr er momsfritt. De dyreste, med mye utstyr, gir mest besparelse.  Dvs. de største gavene!

Dertil belastes ikke Tesla-eieren med noen andre bilavgifter. En moderat gjennomsnittspris, med alt ekstrautstyr, er på ca. 730.000 kroner.  Toppmodellen med alt utstyr koster over 1,4 millioner.

Den moderate gjennomsnittsprisen, med ekstrautstyr, vil utgjøre en samlet momssubsidie på 2.3 milliarder kroner.

Norsk elbilpolitikk har vært at det skulle settes en begrensning på 50.000 biler før avgiftene måtte gjeninnføres, men denne begrensningen ble senere fjernet. Før 2017 vil antallet elbiler mest sannsynlig passere 100.000!  

Den gjennomsnittlige inntekt for Tesla-eieren er på 1.142.000 kroner. Det er mer en tre ganger så mye som snittet i Norge. Av de privatregisterte Teslaene her i landet hadde 1.146 av disse i 2015 en eier med ligningsformue på godt over 20 millioner.

Finansdepartementets beregninger viser at foruten det årlige momsfritak kommer 200 millioner i tapte bompenger og 1,7 milliarder i fritak for engangsavgift.  (Kilde for tallene: Kristian Skard i DN 4. november.)

Høyres stortingsrepresentant  Nikolai Astrup  var med på å forhandle frem de gunstige betingelsene for el-bilene. Han kjører selvsagt en Tesla og er tingets rikeste med en formue på 341 millioner kroner. Frp, som er partiet for «folk flest», jubler for avtalen.

I Danmark kollapset salget av el-biler da fordelene ble fjernet. Det forteller at Tesla-eiere og andre elbileiere ikke har skaffet seg disse bilene primært for å ta vare på miljøet, men for å ta vare på sin egen pengepung.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags