Urettferdig og usosial eiendomsskatt må fjernes

– Vi må ikke glemme at inntekten som den enkelte, eller familien sitter igjen med etter å ha betalt skatt, også er velferd, skriver Laabak.

– Vi må ikke glemme at inntekten som den enkelte, eller familien sitter igjen med etter å ha betalt skatt, også er velferd, skriver Laabak. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jorulf Elias Laabak, Høyre: – Arbeiderpartistyrte Fredrikstad har ifølge SSB nesten den høyeste eiendomsskatten i hele Norge. Denne urettferdige, usosiale og næringsfiendtlige eiendomsskatten bør gradvis reduseres og på sikt fjernes helt.

DEL

Leserbrev

Arbeiderpartistyrte Fredrikstad er dessverre blant kommunene som har høyest eiendomsskatt i hele Norge. Dette er en usosial, næringsfiendtlig og helt unødvendig skatt som bør fjernes.

Velferdssamfunnet er et stort spleiselag, og skatteinntekter er avgjørende for å finansiere vår felles velferd, samt sikre gode velferdstjenester til innbyggerne. Alle med skatteevne skal betale skatt, vårt progressive skattesystem sikrer dessuten at de som tjener mest, også betaler mest i skatt. Eiendomsskatten er dog en usosial og urettferdig skatt som rammer skatteyter uavhengig av inntekt, gjeld og betalingsevne. Vi må ikke glemme at inntekten som den enkelte, eller familien sitter igjen med etter å ha betalt skatt, også er velferd.

Et sterkt næringsliv og lokale arbeidsplasser er en forutsetning for kommunens inntekter, næringslivet er derfor viktig for de velferdstjenester som ytes til innbyggerne i Fredrikstad. Eiendomsskatt på næringseiendom er konkurransevridende og bremser lokal næringsutvikling, derfor må også denne delen av eiendomskatten reduseres og på sikt fjernes.

Det er ikke gjort over natten å redusere eiendomsskatten, det må være del av en langsiktig plan. Gjennom langsiktige og systematiske driftsforbedringer må det skapes et nytt og lavere kostnadsnivå. Det er nødvendig å få mer ut av hver krone i kommunens egen tjenesteproduksjon og ved kommunens kjøp fra eksterne leverandører. I et budsjett på over seks milliarder kroner er det selvsagt rom for forbedringer.

Senter for Økonomiforskning viser at norske kommuner kan kutte kostnadene sine betydelig dersom den beste praksis blir fulgt. Agenda Kaupangs analyse av driftskostnadene viser at Fredrikstad kommune, sammenlignet med andre, har stort potensial til både å redusere kostnadene og samtidig øke kvaliteten på tjenestene. En bedre organisering av tjenestene kan altså frigjøre betydelige midler til enda bedre tjenester innenfor blant annet skole og eldreomsorg, men samtidig også gi rom for en gradvis reduksjon av eiendomsskatten.

Arbeiderpartistyrte Fredrikstad har ifølge SSB nesten den høyeste eiendomsskatten i hele Norge. De som sliter med å få endene til å møtes blir også i 2019 pålagt å betale enda mer i eiendomsskatt. Denne urettferdige, usosiale og næringsfiendtlige eiendomsskatten bør gradvis reduseres og på sikt fjernes helt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags