Griseoppdrett – ekstremt dyreplageri som stikker dypere enn kroner og øre

– Det starter med at dyrevernere bruker «walraffing» og skult kamera for å avsløre dyremishandling, skriver Lilland om Brennpunkt-programmet.

– Det starter med at dyrevernere bruker «walraffing» og skult kamera for å avsløre dyremishandling, skriver Lilland om Brennpunkt-programmet. Foto:

Av

Vidar Lilland mener dyreplageriet som ble avslørt i Brennpunkt bunner i sedvane, kultur, fordommer og holdninger, ikke trange økonomiske rammer for dem som driver i næringa.

DEL

Leserbrev

Etter Brennpunkt-dokumentaren fra grisegårdene ser jeg mange paralleller mellom utviklingen/avviklingen i denne næringa og pelsdyrnæringa. Det starter med at dyrevernere bruker «walraffing» og skult kamera for å avsløre dyremishandling. På grunn av dette blir tilsynsmyndigheten Mattilsynet nødt til å gå hardere til verks mot næringene. Kriminaliteten tilsynet avdekker og offentliggjør tvinger landbruksminister og byråkrati «på banen».

«Brannslokking» i form av dyrevelferdsprogrammer osv. hastevedtas. Men dette hjelper jo ikke stort, det gjorde det ikke på pelsdyrfarmene, det vil det ganske sikkert ikke gjøre hos griseoppdretterne heller.

Dette er et strukturelt problem der det handler om sedvane, kultur, fordommer og holdninger. Essensen i dette er rett og slett verdikonservatisme av verste slag. De fleste bønder arver jo gårdene sine fra foreldrene som igjen arvet fra sine foreldre. Fra barnsben av blir de vitne til slag og spark, trange binger, bur og båser og slaktebilder som kommer og går. De blir indoktrinert til å tro at disse medskapningene ikke fortjener bedre, det er slik det skal være, det er jo bare dyr.

Når så «nymotens» ting som eksempelvis vitenskapelige tester som konkluderer med at dyrene er nesten som oss, eller en dyrevelferdslov som til og med krever at det skal tas hensyn til dyrs egenverdi (de er altså individer, ikke bare biologisk masse) dukker opp, kan dette ifølge «Nationen» bli i drøyeste laget for enkelte bønder. Dette blir da avfeid som urbant, akademisk «føleri».

At denne grove kriminaliteten skyldes små økonomiske marginer, stordrift osv. er nok stort sett et blindspor. Dette ekstreme dyreplageriet stikker dypere enn kroner og øre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags