Han lover nye avsløringer om norsk langrenn på debattmøte på Litteraturhuset torsdag.

I Norge har debatten om Therese Johaug sporet av. Det virker som det nesten bare handler om hvordan hun skal få så liten straff som mulig. Debatten er faktisk helt unødvendig. Johaug har i en dopingkontroll hatt 13 nanogram clostebol per milliliter urin. Hvis hun snakker sant når hun sier hun fikk i seg dopingmiddelet ved en feil, skal hun ifølge reglene dømmes til to års utestengelse. Hvis ikke, skal hun stenges ut for fire år. Så enkelt er det faktisk.

I Therese Johaugs tilfelle kan forsvareren  ikke vise på en tydelig måte at hun ikke har vært uaktsom slik at straffen kan være halvparten av minimumsstraff, altså 12-14 måneder. Johaug har sagt at hun ikke en gang så på pakken og leste om innholdet. Dette er svært uaktsomt. I tidligere intervjuer har hun sagt at hun alltid sjekker to ganger før hun tar kosttilskudd, salve eller medisiner.

Her kan man sammenligne med sprinteren Dominique Blake fra Jamaica som hadde sjekket stoffet på produsentens hjemmeside før han brukte et rusmiddel.

Bakgrunn:

  • Tema på Litteraturhuset torsdag: Kan vi stole på norsk langrenn?
  • I panelet for dopingsdebatten stiller:
  • Den svenske journalisten Hasse Svens fra SVT.
  • Tidligere skilandslagslege Thor-Øistein Endsjø.
  • Daglig leder for Antidoping Norge, Anders Solheim.
  • Nyhetsleder i VG, Leif Welhaven.
  • Debatten ledes av journalist og programleder i NRK Østfold, Bengt-Eigil Ruud.

 

Selv om Blake var i stand til å bevise at det ble feilstavet på selskapets hjemmeside og han tilfeldigvis testet positivt, så ga CAS, Den internasjonale voldgiftsretten for sport, ham utestengelse i to år med begrunnelsen at legemiddelets innholdsfortegnelse inneholdt en advarsel om at middelet var forbudt. Hvordan skal til sammenligning Therese Johaug,  som ikke sjekket innholdet, slippe unna med lavere straff.

En lignende sak gjelder den italienske sykkelproffen Stefano Agostini som ble tatt for å bruke samme stoff i 2013. Han hadde bare 0,7 nanogram clostebol per milliliter urin. Italieneren ble suspendert i 15 måneder. Men etter det har WADAs straffeutmåling faktisk blitt skjerpet.

Historien er så rar at jeg finner det vanskelig å tro at det kan ha skjedd ved en feiltagelse.

Johaug og hennes advokater legger all skyld på landslagets lege, Fredrik Bendiksen, men selv i dette tilfellet er reglene ganske klare: Utøveren er ansvarlig for å kontrollere alle legemidler og kosttilskudd så de ikke inneholder forbudte stoffer. Hvis det ikke var slik, kunne alle som blir tatt for doping skylde på noen andre. Derfor har Antidoping Norges påtalenemnd gjort en stor feil når den ser Bendiksens rolle som en formildende omstendighet.

Snakker da Johaug sant? Historien er så rar at jeg finner det vanskelig å tro at det kan ha skjedd ved en feiltagelse. Vi må huske at nesten alle dopede idrettsutøvere forklarer at det bare var en feiltagelse. En e-post avslører at Therese Johaug ga falsk informasjon under dopinghøringen. I e-posten går det klart frem at hun har fått beskjed om å gjennomgå et obligatorisk antidoping-program. Hun sier at hun ikke fikk den beskjeden.

Det lave clostebolinnholdet tyder på at hun forteller sannheten. Men hun hadde ikke blitt testet på mange måneder, og hun kan også ha hatt større doser på et tidligere stadium. En annen mulighet er at hun dopet seg med mindre doser. Det finnes også ulike metabolitter av clostebol som ganske raskt forsvinner fra kroppen.

Risikoen er fortsatt stor for at Therese Johaug bare får en utestengelse på mellom 12 og 14 måneder. Jeg tror heller ikke at det internasjonale skiforbundet FIS og WADA vil anke avgjørelsen. Likevel kan WADA med henvisning til klare regler lett anke en slik feil beslutning. Hvorfor tror jeg ikke de vil gjøre det? Årsaken er at Norge har forskanset seg med en så sterk stilling i WADA og FIS at de med stor sannsynlighet kan hindre at saken blir anket videre.

Det er en skandale at Martin Johnsrud Sundby, som innrømmer at han tok en tidobbel dose av astmamedisinen, bare fikk en to-måneders utestengelse. Hvis du tar en stor dose av astmamedisinen Ventolin som inneholder stoffet salbutamol, gir den et anabol, altså en dopingeffekt. Sundby burde derfor ha blitt utestengt i to år hvis reglene hadde blitt fulgt.

Norske skiløpere har brukt astmamedisin i et  omfang som er helt utrolig. Det er også en skandale at det norske skiforbundet fortsetter å dope sine løpere ved å bruke astmamedisin år etter år på tross av at resten av skiverdenen protesterer. Johaug har også innrømmet at hun brukte astmamedisin, selv om hun ikke lider av astma. Det er også juks, og bør føre til suspensjon.

Jeg har tilgang til mer enn 5000 skiløperes blodverdier. Nesten 500 av disse verdiene er fra norske skiløpere fra 1990-tallet til langt inn på 2000-tallet. Da vi på Sveriges Television laget to dokumentarprogram om dopingproblemet i idretten, lot vi noen av verdens beste eksperter analysere blodverdiene. Deres felles holdning var at verdiene viser at problemet med bloddoping var utbredt i skisporten, og at det også gjelder norske toppløpere. I paneldebatten på Litteraturhuset i Fredrikstad torsdag kveld lover jeg å komme opp med nye bevis om i hvilken grad det har blitt jukset i norsk langrenn.

Les også

Den lille idrettsstjerna er uskyldig, hun vet knapt om ressursbruken oppover i systemet

 

Jeg har lagt merke til at selv media i Norge har kritisert Norges Skiforbund for den klønete måten det har taklet dopingskandalene. Det er uforståelig at Sundby-saken ble holdt hemmelig i 18 måneder. Jeg er ikke overrasket over dette.  Like amatørmessig, klønete og nonchalant håndterte ledelsen i skiforbundet også oss i svensk fjernsyn da vi jobbet med dopingprogrammene.

De norske dopingskandalene og forbundets håndtering har dessverre ikke bare skadet tilliten til norsk skisport. Hele skiverdenen har mistet sin troverdighet. Det internasjonale skiforbundet har i flere tiår sett gjennom fingrene med dopingproblemet i idretten, og det må nå betale en høy pris. Jeg oppfordrer den norske skiledelsen til å ta problemet på alvor, ta et oppgjør med sin skitne fortid og lage en ny start. Begynn med å kaste bort astmamedisin for alle de skiløpere i Norge som faktisk ikke har astma.