USA-valget: Selv den mektigste er ingenting uten sine venner

Donald Trump hilser sine supportere på valgnatten, omtrent samtidig med at en status som 
«Avlys fremtiden. Kjøp billett til neste krig» ble skrevet her i Norge.

Donald Trump hilser sine supportere på valgnatten, omtrent samtidig med at en status som «Avlys fremtiden. Kjøp billett til neste krig» ble skrevet her i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

La oss være den gode vennen som er urokkelig i sin tro på demokratiet, på samarbeid og på kjærligheten, skriver Marte Johanne Bjerke Lie, oppgitt over valgresultatet i USA.

DEL

Leserbrev

«Avlys fremtiden. Kjøp billett til neste krig», «R.I.P. USA», «det er derfor du skal følge med i historietimene». Dette er bare noen av det havet av statuser jeg våknet opp til i dag. Det tok litt tid før jeg skjønte hva som hadde skjedd. Verden har fått en ny president.

Kollegaen min er fortsatt helt urokkelig. Clinton blir ny president. Han må bare finne «en ordentlig internettside først». VG, dagbladet, nettavisen, NRK, BBC samt fler er visst ikke gode nok kilder. Jeg liker optimismen. «Jeg klarer ikke å ta det landet seriøst, det er bare Hollywood fra a-å». Vi har ikke tapt enda, selv om all statistikk sier vi har det.

Kjære Fredrikstad, kjære Norge, kjære verden: vi har ikke tapt før vi har tapt. Det er skummelt at USA har fått en president som er så trangsynt og fronter så mange umoralske verdier som Donald Trump gjør. Eller, jeg trekker det tilbake. Det skumle er ikke at USA har fått Trump til president, det skumle er at USA har valgt han til president.

Vi må, som nasjon, ta på oss vernestøvlene og verne om de verdier som ligger oss tett til brystet.

Jeg undres, hva skyldes dette? Personlig tror jeg ikke at de som har stemt Trump stemte på han fordi de mener at det skal bygges en mur til Mexico, at kvinner er mindre verdt enn menn, eller at homofili bør være ulovlig. For jeg har mer tro på menneskeheten enn som så. Jeg tror de stemte Donald Trump fordi alternativet var Hillary Clinton.

Misforstå meg rett, jeg ville stemt på Clinton herfra og til månen 48 millioner ganger fremfor og engang vurdere å stemme på Trump. Men jeg tror ikke vi kan avfeie amerikanerne som dumme, lite opplyste og talentløse av den grunn. Jeg tror de er oppgitte, redde, fattige og lystne på radikal endring.  

Men til hvilken pris? Hva vil dette radikale og tilsynelatende tankeløse valget si for Norge? Jeg tenker at dette er et signal. Ikke bare fra USA, men fra verden. Et signal om nye tider, hvor hvem du leker med i bakgården har konsekvenser for skoleveien dagen etter.

Vi må, som nasjon, ta på oss vernestøvlene og verne om de verdier som ligger oss tett til brystet. For er det noe vi kan være helt sikre på, så er det at de (og vi) vil bli testet.

Vi er ikke historieløse. Ikke når det virkelig gjelder. Verden er kanskje urolig, men la oss ikke kaste oss uti med hodet først. USA har en mektig posisjon i verden, men vi som nasjon har lov å uttrykke våre demokratiske prinsipper, vi har lov til å fronte likeverd og kjærlighet på kryss av legninger, vi har lov til å jobbe for likestilling og likelønn og vi har lov til å passe på hverandre.

For selv i mørket er det lys, og selv den mektigste person er ingenting uten sine venner. Så la oss være den gode vennen som er urokkelig i sin tro på demokratiet, på samarbeid og på kjærligheten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags