«FEAR», boken om Trump: En skremmende uvitende president

– Varmere i trøya, blir han enda mer selvsikker og stoler enda mer på egne instinkter, skriver Svein Roald Hansen om Donald Trump etter å ha lest Bob Woodwards bok.

– Varmere i trøya, blir han enda mer selvsikker og stoler enda mer på egne instinkter, skriver Svein Roald Hansen om Donald Trump etter å ha lest Bob Woodwards bok. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Svein Roald Hansen kommenterer Bob Woodwards bok, «FEAR Trump in The White House»: – Det ble ganske kaotisk fra første dag. Forsøkene på å skape mer orden er bare delvis vellykket.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Dette blir en utradisjonell out-of-box») president», sa en av hans utenrikspolitiske kampanjemedarbeidere da vi møtte ham under en lunsj i den norske ambassaden i Washington like etter innsettelsen. Utenrikskomiteen var på USA-besøk i januar 2016. Den spådommen overrasket oss ikke. Men at det skulle bli til de grader «utenfor boksen» tror jeg ingen hadde forventet.

Den presidenten Bob Woodward beskriver for oss i sin bok, «FEAR Trump in The White House», er ikke bare «utenfor boksen», han er i sin helt egen virkelighet når det gjelder viktige saksområder, kunnskapsløs og uten vilje eller evne til å ta til seg informasjon og fakta.

Det er hevdet at han ikke trodde han ville vinne og ble både overrasket og skremt over å skulle innta presidentembetet. I en artikkel i The Guardian fortelles det at han verken forberedte seg selv eller valgkampapparatet på å skulle overta ansvaret, noe kandidatene er forpliktet til i loven. Det blåste han i, og ble rasende da han oppdaget at Chris Christie, som jobbet for Trump, var i gang med forberedelsene. Han ville ikke bruke penger på det.

Spørsmålet er om tilbakeslaget i økonomien kommer tidsnok til at hans politikk avsløres før neste presidentvalg.

Mange trodde, i hvert fall håpet, Trump ville endre seg etter som han fikk noe erfaring med hva det innebærer i være president i USA. Men det motsatte er skjedd. Varmere i trøya, blir han enda mer selvsikker og stoler enda mer på egne instinkter.

I Norge er det bare politiske ledelse, tre–fem personer, på Statsministerens kontor og i departementene som skiftes ut ved regjeringsskifter. Det er med andre ord godt med folk igjen i apparatet som vet hvordan butikken drives administrativt og som kan gi nyankomne politikere gode råd og veiledning.

I USA er det langt flere som skiftes ut med en ny administrasjon. Politikerne er mer overlat til seg selv. I Det hvite hus er knapt kokken og sikkerhetsfolkene igjen. Den nye presidenten må selv organisere sin stab, rutiner for informasjonsflyt, saksbehandling og beslutningsprosesser.

Det ble ganske kaotisk fra første dag med Trump i huset. Forsøkene på å skape mer orden er bare delvis vellykket. Ikke minst på grunn av presidenten selv, som mener Twitter er den beste kanalen å sende politiske signaler på. Som regel uten å involvere eller informere verken egne medarbeidere eller statsråder.

Trump har tatt med seg sin forhandlingsstrategi fra eiendomsbransjen: True og skremme og så «gjøre en deal». At verden fungerer noe annerledes, trenger ikke inn. I handelspolitikken vil han ikke høre på at tolltariffer er som boomeranger fordi handel i dag er å være med i globale verdikjeder. Store deler av import er komponenter til eksportvarer. Og er det deler til innenlands forbruk, er toll en skatt kundene i eget land betaler. Forsøk på å forklare, blir avfeid; han tror ikke på det for han har ment det han mener i 30 år.

Hvorfor bruker USA milliarder på forsvarsinstallasjoner og tropper i Sør-Korea? Hvorfor betaler de ikke oss for det? Forsvarsminister Mattis forklarer at det er for å ivareta også vår egen sikkerhet. Det trenger ikke inn. Han kommer stadig tilbake til spørsmålet.

Hans selvopptatthet synes grenseløs. Hva sa han etter møte med den kinesiske president, XI og Putin? Ja, han trodde de likte ham. Siste uttalelse er at han og Kim «ble forelsket» i hverandre under toppmøtet i Singapore. Han kritiserer Tyskland, og andre allierte, både på Twitter og i møter. Han startet sin tale i FN i høst med å skryte av alt han hadde gjort på snaut to år og ble overrasket over at det vakte latter i hovedforsamlingen.

Amerikanske medier faktasjekker hans uttalelser og har summert løgnene til flere tusen. Hans advokater gjennomførte en «tørrtrening» på en eventuell utspørring av presidenten fra spesialetterforsker Müller. Hans advokat frarådet på det sterkeste at presidenten skulle la seg avhøre fordi Trump ikke husket særlig godt og da fant han på noe å si. Faren for å vikle seg inn i store problemer ville være overhengende.

FEAR viser at president Trump ikke bare er en «out-of-the-presidential boks», han er ute av kontakt med den virkelige verden. Han forstår ikke, som den iranske presidenten av alle, sa i FN: Hvor sammenvevd landene i denne verden er, hvor avhengige vi er av hverandre.

Det skremmende er at denne presidenten synes å ha satt seg fore å rive ned viktige deler av det byggverk USA var en arkitekt for etter andre verdenskrig; IMF, Verdensbanken, Verdens handelsorganisasjon, FN. Heretter er det America First. Og land som ikke gjør som Trump ønsker, møtes med sanksjoner og tollsatser.

Ironien ligger jo i at veldig mye av det han gjør, gir det motsatte resultat av hva han vil oppnå for USA. Spørsmålet er om tilbakeslaget i økonomien kommer tidsnok til at hans politikk avsløres før neste presidentvalg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken