Vi kan lære av andre selv om han heter Donald Trump

Bjørn Dalen skriver at Donald Trump i forbindelse med ny handelsavtale har sikret banebrytende arbeiderrettigheter i Mexico.

Bjørn Dalen skriver at Donald Trump i forbindelse med ny handelsavtale har sikret banebrytende arbeiderrettigheter i Mexico. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bjørn Dalen: – Hva om vi gjør som Trump og krever at de som importerer varer fra fattige land forsikrer seg om at de som lager varene får en minstelønn, slik Trump har fått til med Mexico.

DEL

Leserbrev

Daglig får vi information om hvor udugelig og farlig Trump er, men kan vi også lære noe av han?

I oktoberutgaven av «Le Monde Diplomatique» fremgår det at Trump har fremforhandlet en avtale med Mexico der arbeiderrettigheter kommer i sentrum. For å levere deler til amerikansk bilindustri må Mexico  betale minst 16 dollar i timen til sine arbeidere. I norske kroner betyr det om lag 130 kroner.

Norge er opptatt av menneskerettigheter og bistand. Hva om vi gjør som Trump og krever at de som importerer varer fra fattige land forsikrer seg om at de som lager varene får en minstelønn, slik Trump har fått til med Mexico.

For de land som eksporterer tekstiler, elektronikk, maskiner og mat til Norge vil dette bety mye mer enn bistanden vi gir. Å gi folk en anstendig betaling for å arbeide er bedre enn å øke bistanden. De fleste har stolthet og vil klare seg selv og ikke bli sett på som offer.

Baksiden av dette er dyrere importvarer og lavere fortjeneste for importørene samt at markedet for gode gjerninger blir mindre. Vi kan lære av andre selv om han heter Donald Trump.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags