Jeg har ikke noe imot dialekter. Nei, det beriker det norske språk. Bare ikke hos nyhetsoppleserne i NRK.

– Er det ikke NRKs ansvar som nasjonal rikskringkasting å sørge for at hele landet uten problemer skal forstå vårt eget språk?

– Er det ikke NRKs ansvar som nasjonal rikskringkasting å sørge for at hele landet uten problemer skal forstå vårt eget språk? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

NRK og norske dialekter er tema for dette innlegget fra Trond Sørlie.

DEL


LeserbrevFor en god stund siden ble det i NRK sendt et program om dialekter i Norge. Deltagerne i dette programmet ble spurt om hvilke dialekter de synes var vanskeligst å forstå. Ikke uventet ble det svart enkelte vestlandsdialekter. Jeg er så hjertens enig. Og nettopp vestlandsdialekter i forskjellige variasjoner er det vi stor grad hører på nyhetssendingene på NRK. Mye grautmål der. 

Dessverre er det ikke slik at alle får med seg nyhetsdialektene. De skjønner rett og slett ikke hva som sies. Er det ikke NRKs ansvar som nasjonal rikskringkasting å sørge for at hele landet uten problemer skal forstå vårt eget språk? 

Jeg har ikke noe imot dialekter. Nei, det beriker det norske språk. Bare ikke hos nyhetsoppleserne i NRK. Min påstand er: Alle innbyggere uten unntak i Norge skjønner normalt bokmål. Det samme kan dessverre ikke sies om dialekter. 

Min konklusjon og forslag : La bokmål bli det eneste «dialekten» som brukes i nyhetsopplesing i NRK. 

Jeg ønsker her å komme med et par relevante eksempler fra utlandet. All nasjonal nyhetsopplesing i Tyskland foregår på såkalt Hochdeutsch. Et språk alle forstår. Vi hører aldri en nasjonal nyhet leses opp på for eksempel Plattdeutsch eller Kølsch, to av mange dialekter i Tyskland. 

Eller ta England. Også et land med mange dialekter. Du hører aldri en BBC-nyhetsoppleser bruke dialekten cockney. Nei, der brukes det såkalte Queens English, et språk som alle innbyggerne skjønner. 

Jeg synes jeg nå hører ihuga dialektforkjempere dømmer meg nord og ned for mine uttalelser. Dem om det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags