Aasbrenn på topp i dialektisk selvopptatthet

Magne Aasbrenn, nyvalgt leder i Noregs Mållag som preker fredrikstaddialekt.

Magne Aasbrenn, nyvalgt leder i Noregs Mållag som preker fredrikstaddialekt. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Erland Lyngve kan ikke forstå hvorfor årsmøtet i Noregs Mållag fokuserte på dialektene og Østfold i stedet for fremgang for det nynorske skriftspråket.

DEL

Leserbrev 

Noregs Mållag avholdt sitt årsmøte sist helg. Det skjedde på et tidspunkt da nynorsken virkelig seiler i medvind. Vår fremste nålevende forfatter som skriver på nynorsk, Jon Fosse, ble i vinter tildelt Nordisk Råds litteraturpris. Samtidig er et av de mest kritikerroste litterære prosjekter for tiden, Napoli-kvartetten av italienske Elena Ferrante, utgitt i Norge i nynorsk oversettelse på Det Norske Samlaget. Det betyr at flere tusen bokinteresserte nordmenn nå leser nynorsk med liv og lyst som ellers aldri ville ha tenkt seg å gjøre det.

Men de av oss som trodde at mållaget ville benytte anledningen til å gjøre et stort nummer av denne gledelige utviklingen på årsmøtet, ventet forgjeves. I stedet lød budskapet fra årsmøtet at valget av Magne Aasbrenn fra Fredrikstad til ny mållagsleder, bringer Østfold-målet inn i varmen blant norske dialekter.

Hva betyr så dette for den av våre to offisielle former av norsk som Aasbrenn har latt seg velge til å være den fremste forkjemper for? Svaret er: Ingen verdens ting. Derimot må lektoren på Fredrik II ha satt noe bortimot norgesrekord i dialektisk selvopptatthet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags