Har begynt å snikinnføre fredrikstad-dialekten i Oslo

Vendepunktet: Dialektriket på NRK i mars 2009 viste Fredrikstad-folk som var flaue over dialekten sin.

Vendepunktet: Dialektriket på NRK i mars 2009 viste Fredrikstad-folk som var flaue over dialekten sin. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

En som skal redde byen uten å klare å stå for hvor han kommer fra, finner jeg ikke troverdig, skriver Stig Mass Andersen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Jeg leser at vi har høy arbeidsledighet i Fredrikstad, det er høyt frafall på videregående og lavere forventet levealder. Det er visst også høyere antall som tar medisiner mot psykiske lidelser. Jeg er ikke med i den statistikken. For jeg er en av de som har flyttet fra byen.

Samtidig har jeg ikke dratt langt. Jeg bor i hovedstaden, og drar opp statistikken blant de det har klikka for der. Det er viktig for meg å bo et sted hvor det ikke er lang vei hjem. Men jeg får stadig høre at jeg ikke er mye til patriot fordi jeg har flytta.

Men jeg har det. Jeg elsker Fredrikstad. Og her om dagen poppa det opp i facebookfeeden min en film fra en politiker fra hjembyen som hadde løsningen. Først hadde jeg ikke tenkt å klikke på videoen. For jeg synes det var irriterende at han kom opp der uten at jeg hadde bedt om det. Og jeg valgte å ikke klikke. Eller jeg klikka ikke mentalt, bare med fingern.

Da fikk jeg opp en Fredrikstad-politiker som sa at om alle støttet han, så skulle han skaffe en drøss med arbeidsplasser til plankebyen vår. Men jeg klarte ikke tro på ham. For han jobba så inn i hampen hardt med å skjule Fredrikstad-dialekta som han helt tydelig hadde. Det kan godt hende han har imitert Oslo-folk i årevis, og at det er lenge siden han har snakka bredt. Men det er noe med at de likevel ikke klarer å skjule det.

Og en som skal redde byen uten å klare å stå for hvor han kommer fra, finner jeg ikke troverdig. Det er helt ærlig få politikere jeg finner troverdige fordi de ofte bruker så mye tid på å slenge dritt om andre istedenfor å snakke om hva de kan få til sjøl. Han her slang ikke, men røk for min del på at han snakka FredrikstadOslo-dialekt.

Jeg hører det også når jeg en gang i blant ser kjentfolk fra byen plutselig er med i et innslag på sosiale medier eller i tv. Da er det veldig mange som skal snakke det de tror er penere enn de gjør i virkeligheten. Jeg skal ikke si at jeg har vært flink på det sjøl. For noen år siden spilte jeg inn en plate med det forrige bandet mitt.

Musikalsk sett er jeg fornøyd. Men jeg gremmes over at jeg ikke sang på den dialekta jeg er født med. Det var faktisk Dialektriket på NRK som snudde det for meg for en stund tilbake. Da det ble sendt her fra byen, var alle så utrolig flaue for å snakke dialekta vår på TV.

Så jeg har hvertfall bestemt meg for å gjøre noe med det sjøl. Nå har jeg allerede begynt å snikfredrikstaddialektifisere Oslo. Jeg vil bidra med noe istedenfor å syte over at alle andre kulturer truer min.

Jeg tror ikke det. Det er bare latskap ovenfor egen kultur som spenner ben på å spre den videre. Men det er en kamp hver dag. For jeg er født inn i den samme tiden og med den samme skammen som mange har. Så når jeg går på den vanlige jobben min, skjer det noen ganger på dårlige dager at jeg ikke tør å prate helt bredt.

Men jeg driver et prosjekt selv hvor jeg er artist, foredragsholder og plutselig har blitt forfatter. Der skal jeg gjøre det motsatte av hva mange gjør. Jeg skal preke så bredt jeg kan når jeg uttaler meg offentlig.

Jeg vet ikke om dette kan hjelpe noe på alle sakene jeg tok for meg over. Men som en aktør innen kulturfeltet kan jeg hvertfall forsøke å bidra med noe tilbake til byen jeg kommer fra. Vise en stolthet over min identitet. Nå ser det også ut som jeg skal reise litt rundt med det jeg driver med. Så kanskje jeg også kan bedrive snikfredrikstaddialektifisering av Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags