Du kan forme hjernen

Tre mulige måter å trene hjernen på: Meld deg på dansekurs (eller gjør som Petter «Katastrofe» Kristiansen og bli med i Skal vi danse), du kan pugge navn på gater og serverdigheter i London og slutte å bruke GPS, eller gå inn for sudoku, en hjernetrim som her anbefales av tallekens far, Maki Kaji.

Tre mulige måter å trene hjernen på: Meld deg på dansekurs (eller gjør som Petter «Katastrofe» Kristiansen og bli med i Skal vi danse), du kan pugge navn på gater og serverdigheter i London og slutte å bruke GPS, eller gå inn for sudoku, en hjernetrim som her anbefales av tallekens far, Maki Kaji. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Visste du hvilken effekt det har på hjernen hvis du bruker venstre hånd ekstra mye? Eller at å kutte ut GPS kan aktivitsere hjernen og muligens bidra til å utsette Alzheimer demens.

DEL

Kronikk 

Da jeg var liten ble jeg fortalt at mens resten av kroppens celler ble skiftet ut flere ganger i vår levetid, så fikk vi aldri nye hjerneceller. Jeg fikk samtidig en lang liste over alt som drepte hjerneceller, og jeg skjønte intuitivt at fremtiden ikke så lys ut. Kom det i det hele tatt til å være noen igjen til jeg ble gammel? Hvordan skulle jeg klare å unngå alt som burde unngås og gjennomføre alt det fordelaktige for å beskytte de små grå?

Vi er nå inne i en revolusjon innen hjerneforskningen, og bildet som tegnes nå er langt mindre dystert. Ikke bare er hjernen mye mer formbar og lettere å trene enn vi trodde før, men det er også i ferd med å dukke opp helt konkrete strategier som kan utsette debuten av demens.

Kaja Nordengen.

Kaja Nordengen.

Og vi får faktisk nye nerveceller (som er det fancy ordet for hjerneceller) i visse deler av hjernen, selv om viktigheten av dette bidraget fortsatt ikke er helt kartlagt.

Bakgrunn

  • På Litteraturhuset forteller Kaja Nordengen (29) mandag om hvordan hjernen gjør oss til oss.
  • Kaja Nordengen (29) er opprinnelig fra Svinndal, bor nå i Oslo
  • Debuterer med den populærvitenskapelige boken Hjernen er stjernen. Ditt eneste uerstattelige organ nå i oktober.
  • Doktorgrad om hjernen i 2013, og ble med det en av Norges yngste leger med doktorgrad. Doktorgraden avdekket helt nye måter nervecellene i hjernen kommuniserer på.

Den gamle leksa om arv og miljø er ikke avleggs. Det er fortsatt sånn at det utgangspunktet vi er født med er av stor betydning, men i denne kronikken velger jeg å fokusere på hvordan du kan utnytte det du er født med best mulig, ditt eget potensial om du vil.

Formes av bruk

De mest banebrytende forskningsstudiene blir gjerne nevnt igjen og igjen. Forskningsstudiet utført på taxisjåfører i London er et av disse. Mye i Storbritannia er tradisjonsbundet, taxiene også. Ikke er designet på de offisielle svarte drosjene vesentlig endret de siste 50 år, og de benytter seg fremdeles ikke av GPS.

Heldigvis for forskerne er Londons offisielle taxisjåfører en gruppe med yrkesstolthet. De har trent og trent i årevis for å komme dit de er. De har pugget veinavn og severdigheter i årevis, og bare noen få kommer gjennom nåløyet.

Ved å undersøke denne gruppen, fant britiske hjerneforskere at den delen av taxisjåførenes hjerne som er viktig for nettopp hukommelse og stedsorientering vokste i læretiden og faktisk forble større enn den samme hjernedelen hos en ellers sammenlikbar kontrollgruppe.

Noe av det samme kan vi se hos musikere som bruker venstrehånden på strengene. Den delen av hjernebarken som styrer venstre hånd vokser, sammenliknet med oss vanlige dødelige som omtrent bare bruker venstre hånd når vi kler på oss om morgenen.

Hvordan kan hjernebarken bli tykkere og deler av hjernen faktisk vokse? Den menneskelige hjerne har i gjennomsnitt 86 milliarder nerveceller, og hver nervecelle har mellom 10.000 og 150.000 kontaktpunkter ⎼ synapser ⎼ med andre nerveceller. Når du bruker huet – når du lærer noe og trener på noe – så dannes det nye kontaktpunkter mellom nervecellene i hjernen, i tillegg til at de du allerede har, blir styrket.

Selv om hvert kontaktpunkt er uendelig lite, kun omtrent 0,0005 kvadratmillimeter, så dannes det ved læring så mange nye kontaktpunkter at et område av hjernen kan bli målbart større: hjernebarken som styrer venstre hånd for musikere og hjerneområdet som er viktig for hukommelse og stedsorientering for taxisjåførene i London.

Utsette demens?

Først det du forhåpentligvis har hørt fra før: Spis sunt, sjekk deg for sukkersyke (mange vet faktisk ikke at de har det) og ta medisiner mot blodtrykket hvis det er for høyt. Alt dette er viktig både for hjertet og hjernen. Og om jeg kan være så frimodig: Hva skal man vel med et sunt hjerte hvis man ikke har en sunn hjerne?

Taxisjåførene i London ville neppe hatt et større hjerneområde for stedsorientering og hukommelse hvis de åndsfraværende kunne plottet inn steder på GPS’en dagen lang. Sånn sett er papirkart og digitale kart å foretrekke fremfor GPS hvis du vil holde orienteringsevnen din i form.

Flere hjerneforskere har gått langt i å hevde at utbredt bruk av GPS passiviserer oss såpass mye at det kan slå negativt ut på Alzheimers demens senere i livet. Mens taxisjåførene i London har lært oss at aktiv bruk kan gjøre stedsorienteringssenteret større, stilles det spørsmål ved om bruk av GPS faktisk kan gjøre det mindre.

Lær deg noe nytt: Meld deg på dansekurs eller reis til et nytt sted! Visste du forresten at også fysisk trening er hjernetrim?

Alzheimer demens rammer nervecellene akkurat i dette området tidlig i forløpet. Et frisk og trent hukommelses- og stedsorienteringssenter vil sannsynligvis tåle mer skade før den rammede får uttalte symptomer.

Hjernen må brukes for å bli god. Det betyr imidlertid ikke du må sitte hjemme med IQ-tester og sudoku dagen lang. Dersom du tester ut en ny vei hjem fra jobben i dag, eller dropper GPS’en neste gang du skal et nytt sted, så er du langt på vei. Lær deg noe nytt: Meld deg på dansekurs eller reis til et nytt sted! Visste du forresten at også fysisk trening er hjernetrim?

Kilder:

Woollett, K., og Maguire, E. A. «Acquiring «the Knowledge» of London’s layout drives structural brain changes.» Current biology 21 no. 24 (2011): 2109-2114

Elbert, T., et al. «Increased cortical representation of the fingers of the left hand in string players.» Science 270, no. 5234 (1995): 305-307

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags