Gi informasjon til alle som møter demente

– Demente blir ikke bedre, og kan ikke oppdras eller forandres, skriver Greta Andersen. Personen på bildet har ikke tilknytnig til saken.

– Demente blir ikke bedre, og kan ikke oppdras eller forandres, skriver Greta Andersen. Personen på bildet har ikke tilknytnig til saken. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Informasjon om demens kan spare mange for ubehagelige situasjoner, ikke bare den demente selv, forklarer Greta Andersen.

DEL

Leserbrev 

Både Moss og Sarpsborg har inngått avtale med Nasjonalforeningen for folkehelsa om å være demensvennlige kommuner. Så vidt jeg vet har ikke det skjedd i Fredrikstad.

Det vil si at næringsliv, drosjenæringa, offentlige etater og for eksempel kjøpesenter blir kurset med informasjon om sykdommen demens og hvordan den kan arte seg ulikt ute i det sosiale liv.

Her kommer et hjertesukk fra en pårørende:

Hvem i all verden skal kunne vite at min kjære mann, en høyreist pen og tilsynelatende «yngre» kjekk mann, er dement. Han er pent kledd, smiler og elsker å gå på kafé.  Det går helt greit så lenge han slipper å stå i kø, det være seg i minibanken, kassakøen i butikken eller i kaffekøen på kafeen. Han skjønner rett og slett ikke at det er noe som heter køordning. Ikke alltid bryr han seg om å betale heller, noe som kan blir ganske trøblete for oss. Det som gjelder for ham er hans egne behov, som han må få stillet straks.

Min demente mann skjønner ikke sånne utbrudd. Det er jeg som får en klump til i magen.

Jeg kan forstå at de som da står foran i køen blir irritert og til tider uttrykker dette ganske høylytt. Den eneste som blir berørt av dette, er jeg som pårørende. Min demente mann skjønner ikke sånne utbrudd. Det er jeg som får en klump til i magen.

Han kunne naturligvis blitt stengt inne, eller plassert på et sykehjem, men i vårt tilfelle er det for tidlig. Det ville bety full frihetsberøvelse.

Så min bønn er: La oss som pårørende blir hørt når vi sier at vi ønsker å komme med informasjon om denne sykdommen.  Det ville kanskje spart både butikkeiere, vektere, drosjesjåfører, kassapersonale og ikke minst den demente selv og oss pårørende for ubehagelige situasjoner. Og til dere enkeltmennesker som opplever at dere kanskje blir pushet litt på, eller at noen sniker foran dere i køen, prøv og tenk at kanskje det er en grunn til det.

Det finnes en demensforening her i byen som mer enn gjerne stiller opp med erfaring og kunnskap om sykdommen demens.

Demente blir ikke bedre, og kan ikke oppdras eller forandres.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags