Tørkekrise krever handling

Per Erik Tofteberg, bonde og leder for Råde Bondelag, er blant bøndene som i sommer har slitt med å skaffe god nok avling til husdyra. Han fortalte om det i reportasje i FB tidligere i sommer.

Per Erik Tofteberg, bonde og leder for Råde Bondelag, er blant bøndene som i sommer har slitt med å skaffe god nok avling til husdyra. Han fortalte om det i reportasje i FB tidligere i sommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det handler om bøndene, men også om arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien, skriver stortingsrepresentant Svein Roald Hansen, og mener regjeringen er for passiv med krisetiltak for landbruket.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Drømmesommeren for ferierende har gitt krise for landbruket. Da må det handles. De tiltakene regjeringen har varslet kan bare være en begynnelse. Det trengs mer for å unngå unødig nedslakting og konkurser.

Det handler om å sikre verdier vi ikke har råd til å miste. Det handler om bøndene, men også om arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien. Det er en god stund siden den svenske regjeringen ga beskjed om at fellesskapet ville stille opp for dem som rammes av krisa. Vår regjering nøler.

De tiltakene som er varslet, kan sikkert bidra til å skaffe mer fôr til dyra. Men det er tvilsomt om de ordningene vi har for å dempe de økonomiske skadevirkningene, er tilstrekkelige i den alvorlige situasjonen vi nå har.

Østfold Bondelag har presentert fire tiltak de mener er nødvendig for å dempe de økonomiske tapene og hindre at noen må gi opp eller går konkurs. Disse må vurderes. Regjeringen må gå i tettere dialog med bondenæringen for å finne gode tiltak. De må gi en forsikring om at fellesskapet vil stille opp, om nødvendig med tiltak og ressurser ut over de vanlige ordningene.

Næringen må gis trygghet for at de skal være økonomisk i stand til å komme seg gjennom høsten og vinteren etter den verste tørken siden like etter andre verdenskrig. Da kan vi unngå at unødvendig mange dyr sendes til slakt og at risikoen for langvarige konsekvenser reduseres.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken