Finnes det håp i plastens tid? En hval full av plastposer, fuglereder laget av plasttau, hurtigvoksende øyer av plastsøppel, blåskjell og drikkevann krydret med mikroplast. Dette er sannheter som vekker maktesløshet. Men likevel, vi må aldri gi opp. Er vi i stand til å ødelegge denne kloden, er vi også i stand til å redde den! Vi vil bygge Håpets katedral for å skape håp i plastens tid.

Det er i dag seks ganger mer plast enn plankton i havet. Innen 2050 vil mengden plast overgå mengden fisk dersom vi mennesker ikke endrer måten vi produserer, bruker og deponerer plast (kilde WWF). Verdenssamfunnet har løftet dette opp som ett av satsingsområdene gjennom FNs bærekraftsmål nummer 14, vern om livet i havet. «Plastforurensning er et stort verdensomfattende problem. Vi er nødt til å ha dugnader og rydde strendene våre, og vi må skape en internasjonal allianse for å sørge for at havene våre ikke blir forsøplet», sa statsminister Erna Solberg til NRK i mai. Det er behov for handling- og dugnaden er i gang!

Håpets katedral er et initiativ til en nasjonal dugnad for å reise et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet i regi av Borg biskop og bispedømmeråd. Prosjektets visjon er å forvandle vondt til godt og vise at det finnes håp når vi jobber sammen. De neste to årene skal vi reise en katedral med reisverk inspirert av stavkirkene og byggesteiner av plast vi mennesker har kastet i havet. Katedralen blir et grensesprengende møtested mellom verdensarv og moderne kunst, mellom mennesker på tvers av alder, nasjonalitet og tro. Her er det mange muligheter for alle til å bidra.

Det er fire ting du kan bidra med til Håpets katedral:

1. Arrangere egen plastryddingsaksjon. Om dere finner hardplast fra kanner eller kasser kan dere sage ut en bit i A4 størrelse og sende i posten til Håpets katedral, Phønixbrygga 1606 Fredrikstad.

2. Opprette en egen innsamlingsaksjon på https://bidra.no/haapetskatedral

3. Arrangere temakvelder om plastforurensning, gjerne i samarbeid med menigheter lokalt og med andre organisasjoner som Natur og ungdom, Naturvernforbundet, Kystlotteriet etc.

4. Følge med på hva som skjer på facebooksiden Håpets katedral og nettsiden www.hopecathedral.no

Nå er vi fullt opp med strandrydding og innsamling av plast til takmaleriet. Mot neste vår skal vi sette i gang med selve byggverket. Foreløpig er det kunstnerisk leder Solveig Egeland som jobber fulltid på prosjektet. Solveig Julie Mysen er ansatt i en prosjektstilling for å utvikle trosopplæringsmateriell som skal lanseres på Trosopplæringskonferansen i oktober. Fra 1. august er prosjektleder Anne Skauen på plass- og i september regner vi med at prosjektet er i full gang. Vi håper dere vil bidra til å rydde plast, bygge katedral og skape håp!