Når blir det toppfotball for damer i Østfold?

Jentefotball på Lisleby for fem år siden. Men hva gjør jentene i dag? – De som ønsker å bli gode, har ikke noe tilbud i Østfold, skriver foreldre til fotballjenter i dette innlegget.

Jentefotball på Lisleby for fem år siden. Men hva gjør jentene i dag? – De som ønsker å bli gode, har ikke noe tilbud i Østfold, skriver foreldre til fotballjenter i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Uten ambisjoner, ressurser og attraktivitet blir det ikke toppfotball, skriver fotballforeldre som mener det går ut over jentespillere i Østfold.

DEL

Meninger 

Østfold-jenter som spiller fotball og har ambisjoner om å utvikle seg, har i dag ikke noe godt tilbud i Østfold. Fra ca. 15 års alder må de søke til klubber utenfor fylket hvis de vil bli gode. Dette er en utfordring til fylkets klubber om satse på damefotball. Særlig retter vi henvendelsen til Sarpsborg 08 som fortsatt er den klubben i Østfold som ligger høyest i divisjonssystemet på damesiden. Men uten ambisjoner, ressurser og attraktivitet blir det ikke toppfotball. Tirsdag er det styremøte i klubben, og dermed en god mulighet til å vise handling.

For snart tre år siden spilte damene til Sarpsborg 08, for andre sesong på rad, kvalifisering til toppserien. Kanskje hadde historien blitt annerledes med opprykk, men damene tapte klart. Resultatet ble i stedet et ras av spillere som sluttet og tilbake sto damelaget ribbet, med få og svært unge spillere. Klubben hadde store problemer, med å få tak i gode trenere og spillere, og brukte altfor lang tid på dette. Forberedelsene til sesongen ble dårlig, og veien førte ned til 2. divisjon.

Resultatet ble i stedet et ras av spillere som sluttet og tilbake sto damelaget ribbet, med få og svært unge spillere.

Ambisjonene er det egentlig ikke noe i veien med. Det har alltid vært ønske om opprykk. Problemet er at damelaget ikke prioriteres av klubben, og at klubben ikke er attraktiv for spillere. Damelaget har svært lite ressurser, og det meste må løses på dugnad, inkludert mye av den daglige driften. I tillegg til treningsavgift på flere tusen kroner, må damespillerne bidra til klubbens inntekter, for eksempel gjennom dugnad på herrekampene og salg av supporterartikler.

Da budsjettet ble kuttet sterkt foran sesongen 2015 var det, i beste fall, bare styret selv som trodde på budskapet om at «jentene ville oppleve en økt satsing selv med lavere budsjett». På tross av en imponerende dugnadsinnsats får man ikke riktig kompetanse i alle ledd med lite ressurser og foreldre som innsatsfaktor.

Laget er svært ungt, og trenger rutinerte spillere som forbilder, og som drar med seg de yngre. Man har ikke klart å tiltrekke seg etablerte spillere. Spillere fra andre klubber ser ikke mot Sarpsborg 08. Gjennom sesongen har lagets kaptein sluttet. I tillegg har klubben nylig mistet en av få rutinerte spillere på grunn av en bagatellmessig uenighet mellom spiller og klubb. Klubben satte hardt mot hardt, i tråd med prinsippet om at «ingen spiller er større enn laget», og resultatet er at en spiller som er viktig for resultater, miljø og som forbilde er tapt. Kompromissløsheten kan fungere på herresiden, der attraktiviteten er høy, men på damesiden må man finne andre løsninger.  Det blir ikke opprykk når man ikke strekker seg for å beholde sentrale spillere.

Nylig mistet klubben sin utviklingsarena i 4. divisjon. Sarpsborg 08 fikk bot fordi man brukte for spillere fra førstelaget i kampene i 4. divisjon. Klubben responderte med å trekke laget, noe som reduserer attraktiviteten ytterligere.

Klubbene i Østfold utvikler mange jentetalenter, så forutsetningene er gode for å bygge et topplag. I dag må jenter med ambisjoner flytte etter ungdomsskolen for å jakte mot toppen. De som ikke vil flytte hjemmefra ender i Sarpsborg 08, ikke fordi tilbudet er fantastisk, men fordi det ikke finnes alternativer. Vi som står på sidelinjen ser at det blir stadig mindre interessant for Sarpsborg 08 å oppnå noe innen damefotball, og stadig mindre interessant for spillere å sikte mot Sarpsborg 08.

Det er på høy tid å øke attraktiviteten til damelaget. Det må til for å tiltrekke seg spillere, og for å beholde de talentene man har. Da må det faktisk satses med ressurser - ikke bare med ord! Vi håper klubben er klar for å se oppover, og viser det gjennom budsjett og støtteapparat for 2017. Alternativet er å fortsette med et breddetilbud. Da håper vi andre klubber kan ta over stafettpinnen, for Østfold trenger et topplag som jentene kan sikte mot.

Så spørsmålet til styret i klubben er: Nå har dere kjørt damelaget på tomgang lenge nok

- er det ikke på tide å gi gass?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags