Det er forbausende å høre hvor mange som opplevde at DAB-radioene de kjøpte for få år siden ble stumme onsdag 11. januar i år. Den datoen flyttet NRK alle sine radioprogram over til DAB+-senderne og alle DAB-radioene ble stumme. Og vi som trodde at vi hadde sikret oss en fremtidsrettet digital radio- sto der med skjegget i postkassa. Vi hadde kjøpt DAB-radioen av en fagmann i elektronikkbutikken, og ingen hadde merket radioen med «Best før 2017». Det er ikke lett for en legmann å forstå at digitalradioen DAB er noe helt annet enn digitalradioen DAB+, men det er to helt forskjellige radioer og en DAB radio kan ikke ta imot DAB+-sendinger. DAB-radioen er rett og slett utgått på teknologien og er ubrukelig.

Forhandlerene plikter å ha den nødvendige kunnskap om den varen de selger og skulle ha informert deg om at DAB-radioen hadde begrenset levetid. De kan ikke unnskylde seg med at de ikke visste ettersom Stortinget hadde bestemt slukkedatoen for DAB og FM. Radioen skulle ha vært stemplet med «siste forbruksdato 11.01.2017».

Forhandleren plikter å erstatte varen med en ny tilsvarende vare, eller du kan kreve å få kjøpet hevet.

Men stopp en halv, hvis du har kjøpt radioen i løpet av de fem siste årene. Stortinget bestemte i 2011 at alle radiosendinger skulle sendes over DAB+ og at FM-senderne skulle slokkes i 2017. Fra det øyeblikket var det klart at en DAB-radio (ikke DAB+) ikke hadde lenger levetid enn maks fem år. Det betyr at elektronikkbutikken eller bilforretningen har solgt deg en vare med en vesentlig mangel dersom ikke forhandleren opplyste deg om begrensningen. En radio er i kjøpslovens forstand en vare som forventes å fungere i mer enn fem år, og klagefristen er tilsvarende, fem år. Forhandleren plikter å erstatte varen med en ny tilsvarende vare, eller du kan kreve å få kjøpet hevet.

Har du en DAB-radio som er mindre enn fem år gammel og som ble stum den 11. januar i år, så krev en ny tilsvarende DAB+-radio fra forhandleren som erstatning for den DAB-radioen som ikke fungerer lenger. Har du fått installert en DAB-radio i bilen, så krev en ny DAB+-radio installert. Radio er en del av bilen som forventes å vare hele bilens levetid.

Hva så med alle oss 260.000 som kjøpte DAB-radio før Stortingets vedtak i 2011? Vi kjøpte jo DAB digital radio med forsikring fra NRK om at dette var fremtidens radio. Vel, klagefristen har gått ut selv om det allerede for ti år siden ble bestemt at den digitale radiostandarden var DAB+. Det eneste vi kan håpe på, er at NRK gir oss et klapp på skulderen fordi vi har deltatt i et digitalt eksperiment som resulterte i en ny digital standard. Det er en fattig trøst for oss som har investert noen tusen i «fremtidens radio» og som nå må investere på nytt.