Gå til sidens hovedinnhold

Tiden og veien for digital radio i bilen 

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er drøyt tre uker til FM-nettet slokkes. Fra månedsskiftet sender Digitalradio Norge hjelpeteam og en radiovogn til Østfold. Det er DAB i bil som er den største utfordringen.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

20. september slutter NRK å sende på FM i Østfold, 8. desember følger kommersiell radio etter. Når man skal oppgradere til digital radio i bilen, handler det om å velge en løsning som passer ditt behov og prisklasse.

Overgangen til DAB og digital radio har skjedd over flere år og når vi nærmer oss FM-slokking i landets mest folkerike region har 78 prosent av oss en eller flere DAB-radioer hjemme, ifølge Kantar TNS. Men i bilparken er andelen lavere, målingen som ble foretatt i mai viste en andel på 38 prosent, eller omtrent halvparten av alle som hører radio bilen daglig.

Erfaringen fra fire foregående slukkinger viser at mange venter til siste liten med oppgradering av bilradioen, og at mange velger å få hjelp på et verksted. I 2017 har det vært lange ventelister i slokkeområdene, noen steder har ventetiden vært opptil fire uker. Den som vil ha hjelp bør med andre ord begynne å røre seg nå.

Erfaringen fra fire foregående slukkinger viser at mange venter til siste liten med oppgradering av bilradioen, og at mange velger å få hjelp på et verksted.

Men flere bør også sjekke hvorvidt de kan gjøre jobben selv. Det finnes adaptere som er laget for selvmontering og så lenge man følger bruksanvisningen, er dette en operasjon som vil gi enkel og god DAB-radio i bilen. Selvmonteringssettene krever i utgangspunktet liten teknisk forkunnskap og har få, enkle koblinger. Fremgangsmåten er godt beskrevet i bruksanvisning, dessuten finnes det mange forklaringsvideoer på nett.

Bilradioløsninger kommer i mange prisklasser, og ofte kan bilens alder være styrende for hva du bør velge. Generelt er det to veier å gå – bytte radioen eller oppgradere den gamle med en adapter.

Bytter du hele radioen, slipper du eksterne kabler og to moduler. Ny DAB-radio gir alt i ett, men løsningen passer best for den eldre delen av bilparken der elektronikken er mindre avansert. Adapter med trådløs overføring er imidlertid en løsning som går til alle typer biler. Da tar du også vare på den gamle radioen.

Adapter er en omformer som kobles til bilradioen, og tar inn DAB/DAB+-signaler fra lufta. De enkleste adapterne er enkle å montere, men gir en ekstra skjerm på dashbordet. I tillegg finnes det skjulte adaptere som integreres i dashbordet på bilen. Det finnes mye å velge blant, og de ulike bilprodusentene kan ofte gi råd om hvilke adaptere om passer i hver modell.

Vårt råd er å velge adaptere som scorer høyt i test. Uansett hvilken DAB-løsning du velger, må du være nøye med antenne-monteringen. Monteres denne feil vil mottaket blir dårlig. Loddrett antenne og forskriftsmessig jording gir en god radio-opplevelse.

Kringkasterne har fulgt bilkonverteringsarbeidet over flere måneder og ser at radiooppgradering i bil er den mest krevende delen rundt teknologiskiftet. Derfor hjelper vi også lyttere som trenger det og har flere tiltak i tiden fremover. Frem mot slokking er det både hjelpeteam og en radiovogn på veien, disse kommer til Østfold i månedsskiftet august-september.

Det er dessuten etablert en ikke-kommersiell informasjonsside, radio.no, der man finner monteringsvideoer samt informasjon om bilradio, hjemmeradio og kart som viser dagens DAB-dekning. Det siste vil være til god hjelp dersom man får problemer og lurer på om området mangler dekning.

Mer enn 99,7 prosent av alle nordmenn har DAB-dekning fra NRK og 92,8 prosent har dekning fra de kommersielle kanalene. I Østfold er det god dekning fra alle de riksdekkende radiokanalene, samt fra lokalradio. Nettradio er også et godt alternativ for mange, og noen vil velge å strømme radio i bilen. Et godt tips er da å sjekke datakostnadene i ditt mobilabonnement.

Kringkasterne er dypt takknemlig for den jobben publikum gjør i denne overgangen. Vi vet at overgangen skaper merarbeid hos noen og derfor gjør vi vårt for å veilede til en god overgang.

Les også

FM-nettet over og ut

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.