Det blåser fra Værste – skal vi bygge vindmøller eller levegger?

Det store kjøpesenteret har blitt heteste debattema i de storstilte utbyggingsplanene for Værste. Senteret er planlagt i den høye bygningen lengst bak på dette bildet. (Modell: Griff arkitektur)

Det store kjøpesenteret har blitt heteste debattema i de storstilte utbyggingsplanene for Værste. Senteret er planlagt i den høye bygningen lengst bak på dette bildet. (Modell: Griff arkitektur)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tenk stort. Fredrikstad er tjent med at det etablereres et stort kjøpesenter på Værste-området, skriver Ole-Jørgen Pettersen i debatten startet av Peter Butenschøn om kjøpesenteret vil tappe Fredrikstad sentrum for handel.

DEL

LeserbrevJeg har med interesse fulgt debatten i FB den siste måneden rundt Værstes lansering av 26.000 kvadratmeter handelsområde og reaksjonene på dette. Så vidt jeg har oppfattet, er det få betenkeligheter rundt resten av prosjektet.

Fredrikstad er geografisk en avkrok et stykke unna E6 og kan fort ende som et koselig sted å handle, spise litt og se Fredrikstadguttanes (for øvrig fortreffelige) Båthusrevy når du er på hytta om sommeren. Heldigvis svinger toget innom – og det er bra – for Borg kommune ser dessverre ikke ut til å realiseres før undertegnede fyller 100.

Tankene går tilbake til tiden frem til kommunesammenslutningen i 1994 og hvordan det ligger i den menneskelige natur å reagere når større endringer er på gang. Man ser etter truslene, tyr til det kjente og trygge og forsøker å beholde omgivelsene som de er. Utfordringen er at mens vi beholdt byen i vårt hjerte som den var de neste 30 årene, gikk verden rundt oss videre.

Den handelsmessige delen av byutviklingen de siste 100 år har vel i hovedsak bestått i åpningen av Stabburet matsenter i 1936, Domus i 1967 og etableringen av Torvbyen i 1988. Så ble torghandelsområder til parkeringsplasser og deretter til torg uten handel. Vi har rundet 100 restauranter mens handelen har utviklet seg på jordene rundt Fredrikstad sentrum.

Det beste som har skjedd for byens utvikling siden kommunesammenslutningen er Værste (beklager ordspillet). Etter en litt famlende start på en formidabel byutviklingsoppgave kommer det nå fart i sakene. Det er gjort grundig forarbeid og den sentrumsnære plasseringen er vesentlig bedre enn senter og/eller flere metallklosser à la Dikeveien lenger ut på området. Gjentagelse av Oslos tabber på Tjuvholmen og «Bar Code-området» skal nok politikere og byråkrater passe på at vi unngår hvis utbyggerne mot formodning finner på å gå i den retningen.

Man ser etter truslene, tyr til det kjente og trygge og forsøker å beholde omgivelsene som de er.

På slutten av 1990-tallet da det ble klart at apotekenes beskyttede tilværelse gikk mot slutten, var jeg i Dublin og hørte en islending fortelle om resultatet av liberaliseringen av apotekbransjen på Island. Han delte bransjen i tre; The New, The Old and The Segment of «doing nothing». Tross bransjens dommedagsprofetier har vi på 15 år mer enn doblet antall apotek i Fredrikstad, ingen har stengt ennå og to-tre til er på vei.

For handelsnæringen i Torvbyen og sentrum blir livet litt hardere en periode, men det vil gå videre. Torvbyen får etter hvert en nærhet til kollektivtilbud Værstetorvet bare kan drømme om og 50 meter fra Innfartsåra med stort parkeringshus. Vi kan realisere 20 år gamle planer om «fotgjengervennlig miljøgate» mellom byggene og vi kan utvide mot nord. Vi kan satse og gi Torvbyen et ansiktsløft vi har trengt i 15 år for å møte konkurransen. Det eneste viikke kan er å havne i The Segment of «doing nothing».

Det er bare å gjenta erfarne Ole Haabeth:«Det er tid for å satse større».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags