Lubiana, KrF, om atomvåpen: Ja ti nedrustning, nei til atomforbud, ikke bystyrets sak

Lino Lubiana, Fredrikstad KrF: – Vi mener også at det må bli øvre myndigheters vurdering og ikke vår lokalt i Fredrikstad å vurdere uttalelser om forbud mot atomvåpen.

Lino Lubiana, Fredrikstad KrF: – Vi mener også at det må bli øvre myndigheters vurdering og ikke vår lokalt i Fredrikstad å vurdere uttalelser om forbud mot atomvåpen. Foto:

Av

– Å si at det er forbudt for alle å ha atomvåpen, vil være å kriminalisere de vi har tillit til og som er med på å bidra til vår trygghet, skriver Lino Lubiana.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bymiljølista fremmer i neste bystyre en interpellasjonen med FNs ønske om forbud. Vi syns at saken er viktig og atomvåpen er noe verden ikke burde hatt, heller ikke våpen generelt. Det bør være en visjon og et mål, men kan vanskelig være noe annet. KrF ønsker en uttalelse og et engasjert arbeid for en gjensidig nedrustning og en atomvåpenfri verden.

Men vi syns det er svært vanskelig å tilslutte seg en uttalelse fra FN om et generelt forbud mot atomvåpen, fordi vi av sikkerhetsmessige grunner tenker at det er tryggere for oss alle at en forsvarsallianse som NATO, som vi er tilsluttet, har en legitim rett til å ha atomvåpen. Dette i en virkelighet der det i dag er lettere for land og grupper vi er uroet av, å skaffe seg atomvåpen. Et eksempel er Nord-Korea og Iran.

Atomvåpen i bystyret

Jan-Kåre Fjeld (Bym) leverte inn til bystyrets septembermøte forslag om å støtte FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

Gjennom ICAN Cities Appeal kan norske byer bidra til å øke presset på nasjonale myndigheter til å bli del av forbudstraktaten, argumenterte Gøran Karlsen for Bymiljølista fredag.

Bystyret vedtok fredag å sende saken til administrasjonsutvalget mot stemmene til MDG, Bymiljølista, SV og Rødt.

Å si at det er forbudt for alle å ha atomvåpen, vil være å kriminalisere de vi har tillit til og som er med på å bidra til vår trygghet. Ut fra et slikt perspektiv bør Bymiljølista faktisk trekke interpellasjonen. Et forbud kan bidra til å skade oss. Vi er for at personer rustet med god skoleringen og gode verdier legitimt bærer våpen og også at Norge som en alliert i NATO skal være med og gi NATO-allierte legitimitet til å inneha atomvåpen til avskrekking og til taktisk og nødvendig forsvar. Måtte det aldri skje.

Vi mener også at det må bli øvre myndigheters vurdering og ikke vår lokalt i Fredrikstad å vurdere uttalelser om forbud mot atomvåpen. Vi sier nei til forbud og et sterkt ja til fred og gjensidig nedrustning av alle våpen og særlig atomvåpen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.