I et leserbrev til Fredriksstad Blad i august 2018, skrev tillitsvalgt for buss-sjåførene (NJF Nettbuss), Finn Arne Cokken Solberg, en påminnelse om hvem som har ansvaret for de nye bussrutene i Nedre Glomma: Fylkespolitikerne har bestilt, Østfold Kollektivtrafikk har satt det opp og sjåførene får kjeften; og vi skal ikke klage til sjåførene, «bruk ØKT som «skyteskive» når behovet for å fyre av melder seg» – de fleste klager til sjåfører gjelder forsinkelser, eller rett av uteblivelse av bussen.

Klager til Østfold Kollektivtrafikk / Nettbuss inneholder gjerne fraser som at «det er umulig å planlegge reisen på grunn av sanntid til busstider». Da er det ekstra kjipt at buss-sjåfør noen ganger selv er direkte grunn til forsinkelser, noe som drar ned passasjerers ønske om, ja, å være busspassasjerer. Jeg har holdt stille angående slike episoder, med dagens episode (25.12.2018) fra plattform 8, Fredrikstad bussterminal, rute 2, rv. 111, var for dum, rett og slett.

Ca. klokken 13.00 kjører rute 1 ut ifra plattform 7. På plattform 8 står rute 2, jeg går bort og legger mitt månedskort i leser, setter meg, og titter på klokka som allerede har passert 13:00. Etter hvert spør jeg sjåfør, som sitter i setet og bare ser ut av vinduet, om han skal kjøre da klokka er over 13:00, hvorpå han snur seg og spør meg om jeg har dårlig tid. Et slikt spørsmål svarer jeg bare et ja på, da det er en grunn til at passasjerer tar buss, for å komme i tide til sine avtaler, ikke bare ta buss for å ta buss.

Så åpner han utgangsdøra, og med et fingerknips forklarer meg at jeg bare kan komme meg ut dersom jeg har dårlig tid og skal fortsette å klage, noe som fikk passasjeren i setet foran meg til å reagere – med høy og tydelig stemme avbrøt han sjåføren i sine triader med klare spørsmål: «kjører du hel, eller kvart over? Vi har også avtaler, og klokka er godt over 13:00!» Sjåfør så ut til å våkne fra noe, og så ut til å oppdage at det var flere i bussen, og svarte spakt at han skulle kjøre hel, starter opp og kjører.

Passasjeren foran meg snur seg og sier at det er fine greier at bussen kjører på 1. dagen jul, ellers hadde de tatt bilen for å kjøre til svigermor på middag, hvor jeg svarer at selv om bussen går 1. dag jul, så er ikke passasjerer her på sjåførens nåde. Bussen skal gå etter rute, hvor han ga meg enig. Pinlig for ØKT og sjåfør når det blir flere som legger seg i saker som dette her. Det er godt det ikke er for mange av denne sjåførtypen i buss-stallen.

 

Les også

Buss til distriktene bygges ned mens noen får gratis ferge. Er det riktig?