Vi i Fredrikstad har fått et helt nytt kollektivtilbud å forholde oss til. Fra de ansvarlige presiseres det at det primært er blitt tatt økonomiske hensyn ved de nye bussrutene. Ellinor Ørbech, Bellevue, skildrer i sitt innlegg på baksiden i Fredriksstad Blad 7. juli situasjonen der hun, jeg selv og mange andre bor, som et øde område.

Vi har i hvert fall mistet seks bussruter der vi både kunne komme til sentrum og til mange steder i de ulike kommunedelene våre. Den eneste bussen som nå passer for oss som bor i vår kommunedel, er rute 118. Rute 118 går ukens fem første dager. Det er full stopp lørdag og søndag.

Kanskje bussruter burde komme inn under politisk ansvar?

Da kan man ikke si som Unge Høyre-representant i Nedre Glomma, Malene Kristine Haagensen Preutz, skriver i Fredriksstad Blad, 17. juli, at de nye bussrutene er tilpasset sentrumsbeboerne. Flere av oss som bor her, valgte området fordi det lå sentralt med flere muligheter til offentlig kommunikasjon, og sykehuset lå her.

Mange eldre flyttet for få år siden hit i den tro at de gjorde noe klokt. Nå føler de seg direkte lurt. Det nye sykehuset hadde fått sin buss fra Fredrikstad stasjon via sentrum til Kalnes. Det gjorde det mulig også for de mange som etter hvert kanskje ikke kunne kjøre egen bil. Eller de som daglig skulle besøke sine kjære uten annen mulighet til å komme frem enn den gode bussruten til Kalnes. Den bussen må komme tilbake til beboerne her. For noen er dette tapet for stort til at de ansvarlige kan overse det.

Vi ber også om i hvert fall én bussrute som tar oss til sentrum og til en videre ferd til steder i de andre kommunedelene.

Rute 5 kjører Begby-Fredrikstad-Langøyåsen, rute 7 kjører Moum-Fredrikstad-Lisleby-Rekustadåsen, og rute 8 går fra Øra via sentrum til Ambjørnrød. Derfor full støtte til Ørbechs forslag til å innføre noen av de gamle bussrutene til/fra jernbanestasjonen og stryke rute 118. De nevnte bussrutene går også lørdag og søndag.

Det er også andre strøk som har tapt sine busser. La oss være medmennesker nå selv om vi personlig klarer oss godt. Vi vet ingenting om fremtiden og når vi selv er avhengige av buss. Bussen skal være en sosial selvfølge, ikke noe en må kjempe og slåss for.

En ekstra hilsen til Kråkerøy som har fått rute 363 stanset ved Femdal. Hva vet de bussansvarlige om avstanden Femdal-Tangen? Kanskje bussruter burde komme inn under politisk ansvar?