For strenge brannkrav for Glemmen kirke

Glemmen kirke kan ta imot langt flere enn brannforskriftene sier uten at det innebærer vesentlig fare, mener Harald Peter Stette.

Glemmen kirke kan ta imot langt flere enn brannforskriftene sier uten at det innebærer vesentlig fare, mener Harald Peter Stette. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Brannforskriftene håndheves for strengt. En må gjøre forskjell på en kirke og utelivsbransjen, skriver Harald Peter Stette.

DEL

Leserbrev 

Fredriksstad Blad lørdag 5. desember gjorde oss kjent med at Glemmen kirke har fått restriksjoner på antall besøkende på grunn av mangelfulle rømningsveier ved eventuell brann. I sin tid ble kirken bygd med plass til 800-900 mennesker. Siden den tid har to gallerier blitt fjernet og benkene i forkant og sideskipene er også borte. Det har redusert antall sitteplasser. En kan nå slippe inn 285 mennesker til en gudstjeneste eller konsert og med ekstra brannvakter til stede er tillatt antall 425.

Den som vil være absolutt trygg, må holde senga og trekke dyna langt over hodet. Og selv da er en ikke trygg, for de fleste branner oppstår i hjemmene.

Jeg synes at brannforskriftene blir håndhevet for restriktivt. En må gjøre forskjell på en kirke og utelivsbransjen. Sannsynligheten er større for brann der det er høy musikk, dempet belysning, levende lys på bordene og alkoholpåvirkede mennesker. Jeg skjønner at overfor disse må en håndheve brannforskriftene restriktivt. Men er det ikke vel rigid å gjøre de samme paragrafene gjeldende for mennesker samlet til gudstjeneste, i et lokale med fullt dagslys, edrue mennesker og lite levende lys? Når skjedde sist en brann under en gudstjeneste? Muligens må vi tilbake til brannen i Grue kirke i 1822.

Glemmen kirke er nå sikrere enn noen sinne. I 2007 og 2010 var den gjennom et omfattende restaureringsarbeid der en skiftet ut hele det gamle elektriske anlegget og fikk erstattet de gamle elektriske ovnene med et nytt oppvarmingssystem med vannbåren varme. Aldri har Glemmen kirke vært tryggere, og aldri har sikkerhetstiltakene vært strengere. Det er et paradoks.

Når det gjelder brannforebygging, er det lov å bruke skjønn. Forskriftene åpner for det: «Sikkerhetsnivået i eldre bygninger skal oppgraderes til samme nivå som for nyere bygninger så langt dette kan gjennomføres innenfor en praktisk og økonomisk forsvarlig ramme» (§ 2-1).

  • AVSTEMNING: Mennesker samlet til gudstjeneste utgjør en minimal brannfare. Bruk mer skjønn i vurderingen.

Livet selv er et usikkert prosjekt. Vi må hele tiden leve med kalkulerte risikoer. Den som vil være absolutt trygg, må holde senga og trekke dyna langt over hodet. Og selv da er en ikke trygg, for de fleste branner oppstår i hjemmene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags