Retten til likestilling tar ikke kvelden. Geir R. Engen må få hjelpen han trenger for å bo hjemme

– Å leve som alle andre innebærer også å ha et familieliv og privatliv som alle andre, heter det i innlegget om situasjonen til ALS-syke Geir Rugsveen Engen som sover på Helsehuset, og har takket nei til et tilbud om å sove hjemme med assistanse fra hjemmesykepleien.

– Å leve som alle andre innebærer også å ha et familieliv og privatliv som alle andre, heter det i innlegget om situasjonen til ALS-syke Geir Rugsveen Engen som sover på Helsehuset, og har takket nei til et tilbud om å sove hjemme med assistanse fra hjemmesykepleien. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Borgerstyrt personlig assistanse er eneste løsning som gir et normalt familieliv, skriver Vibeke Marøy Melstrøm som er leder for Uloba, et samvirke for og av funksjonshemmede som har borgerstyrt personlig assistanse.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det provoserer meg å lese om Geir Rugsveen Engens håpløse kamp om å få Borgerstyrt personlig assistanse (BPA) til å kunne bo sammen med familien. Meningen med BPA er, og har hele tiden vært, å sikre funksjonshemmede muligheten til å leve som alle andre og styre livet sitt selv, slik andre gjør. Det var dette vi kjempet for, vi som for snart 30 år siden utviklet BPA.

Og så er det så lett å bruke eksempler fra den delen av livet vi lever ute i samfunnet: utdanningsmuligheter og yrkeskarrière, fritidsaktiviteter og forenings-engasjement.

Men å leve som alle andre innebærer også å ha et familieliv og privatliv som alle andre. Det innebærer å gi barna en godnattkos og la dem gå til sengs i visshet om at du sover under samme tak, vegg i vegg, og møter dem ved frokostbordet neste morgen. Det innebærer å sove sammen med den du har valgt å dele livet med.

BPA gjør dette mulig uten at mange pleiere som du ikke vet hvem er, kommer hjem til deg i løpet av natta. BPA lar deg slippe å reise fra dine nærmeste hver kveld, og bare ha månen utenfor vinduet som felles referansepunkt gjennom natta. Lovverket sier dessuten at meningene til personen det gjelder, skal tillegges stor vekt ved utforming av tjenestetilbud som BPA.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken