Statlig fullfinansierte veier er en realitet i mange land med mye dårligere økonomi enn vår

Godt gammeldags «magamål» er en del av den oppskriften Geir Strømnes vil bruke for veibygging. Bilde fra den nye Seutbrua.

Godt gammeldags «magamål» er en del av den oppskriften Geir Strømnes vil bruke for veibygging. Bilde fra den nye Seutbrua. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tidligere Ap-velger Geir Strømnes mener det handler om prioritering og kostnadsstyring når staten ikke klarer å finansiere veibyggingen i Norge.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I din kronikk i FB 11. september lyder overskriften «Uten bompenger, ingen nye veier. Staten gir oss ikke noe valg». Har du tatt deg tid til å reflektere over hvem staten er? Staten, som du så lettvint legger all skyld på, er i stor grad ditt eget parti. Hva meg bekjent har Arbeiderpartiet alltid vært en stor tilhenger av bompengefinansierte veier. Man kan undre seg om du hadde vært like tydelig i din ansvarsfraskrivelse om Jonas Gahr Støre hadde sittet med statsministerposten? Jeg tror ikke det.

Som kjent har AS Norge svært god økonomi og rentehevinger fra Norges Bank er på vei fordi økonomien i Norge vokser. Jon-Ívar Nygård, alternativer finne, tro du meg. Statlig fullfinansierte veier er en realitet i mange land med mye dårligere økonomi enn vår. Det handler om prioritering, kostnadsstyring, profesjonell planlegging og ikke minst godt gammeldags «magamål».

Og Nygård, har du tenkt å skrive en ny kronikk som forteller at alt hadde vært så mye bedre med Ap ved makten på Stortinget? For guds skyld, la det være!

Noen husker kanskje saken rundt byggingen i forbindelse med Stortinget? Solberg, Støre & Co trengte en ny garasje. Prosjektet endte vel på en kostnad rundt 2,3 milliarder (for øvrig en sprekk på 1,2 milliarder). Ikke noe i veien med prioriteringen der? Kostnadsstyring og «magamål» i den saken skal jeg avstå å kommentere. Hvorfor må alle veiprosjekter være så storstilte og gedigne? Vi trenger en fornuftig vei å kjøre på. Jeg gir fullstendig blaffen i rett valg av granitt til midtdelere eller estetiske broer med overmål. Har vi glemt vår nøysomme historie?

At Fredrikstads innbyggere nå får en betydelig skatteøkning tror jeg du som ordfører lever godt med. Ditt parti er ikke akkurat kjent for å være avgift-/skattefiendtlige. På Østfoldbenken sitter tre av dine partifeller. Hvor er de i denne debatten? Ikke det at vi har sett noe særlig til de gjennom årene, men allikevel? Ser våre politikere konsekvensene av bompengebruken? Økte avgifter/skatter = økt krav om kompensasjon. Sånt koster både for kommunen og det private næringslivet.

Som tidligere Ap-velger (tror det er mange av oss nå) skal jeg gi deg et godt råd ordfører! Slutt å dytte ansvaret over på andre. Ta et ærlig og skikkelig tak selv. Og Nygård, har du tenkt å skrive en ny kronikk som forteller at alt hadde vært så mye bedre med Ap ved makten på Stortinget? For guds skyld, la det være!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.