Bomdebatten: Selvfølgelig er folk forbanna!

Demonstrantene lytter til aksjonsleder Kirsti Nelviks appell mot bompenger. Camilla Eidsvold og Silje Louise Waters legger til at regjeringen har kuttet i utbetalinger til mange som trenger det mest.

Demonstrantene lytter til aksjonsleder Kirsti Nelviks appell mot bompenger. Camilla Eidsvold og Silje Louise Waters legger til at regjeringen har kuttet i utbetalinger til mange som trenger det mest. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Eidsvold og Waters, Fredrikstad SV, appellerer til regjeringen: – Vi forstår at nok er nok. Særlig når de som eier veiene som skal bygges ikke er med og bidrar med en krone.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hver måned får de aller fleste av oss utbetalt lønn. Hver måned skal alle utgifter betales. Det er mat, strøm, lån, forsikringer, kommunale avgifter, klær, buss, bensin, fritidsaktiviteter. Kort sagt: Alt det vi må ha, og alt det vi velger å ha. De siste årene har lønnsøkningen vært lav, selv om utgiftene for mange har gått opp.

De siste årene har prisene økt på mat, bensin, strøm og mye annet. I tillegg har den sittende regjeringen kuttet i utbetalinger til mange som trenger det mest.

Her kan man nevne barnetillegg til de uføre, pensjoner, bostøtte, tilskudd til kronisk syke og jussbuss. Barnetrygden, som for mange er en viktig del av økonomien, har stått helt stille i 22 år!

Sosial ulikhet er det ingen som vinner på. Det er en taptapsituasjon for alle.

De med lavest lønn har ikke hatt vekst, mens de som tjener mest har fått store skattelettelser, og sitter igjen med mye mer. Når saken om bompenger kommer i tillegg forstår vi at begeret renner over.

Men tenk: Barnetrygden har vært uforandret siden 1996. For å ha samme verdi som den gang måtte den vært økt fra 930 kroner per måned til nærmere 3000. Vi vil starte med å øke den med 500 kroner. Det vil gi mer inn for en vanlig tobarnsfamilie enn bompengene vil ta.

Så vi forstår at nok er nok.

Særlig når de som eier veiene som skal bygges ikke er med og bidrar med en krone. Det har Stortinget og Regjeringen bestemt. Utfordringen for oss som jobber lokalt er at vi må ha ny bro over Glomma. Vi må sørge for at trafikken ikke blir stående i stampe. Vi må sørge for at kollektivtrafikk og næringstransport kommer frem, og sist men ikke minst: Vi må nå nullmålet i antall biler. For å få til det må vi sørge for at det er alternativer som sykkel og gangstier, bedre kollektivløsninger og dobbeltspor på jernbanen.

Parisavtalen er klar. Vi er nødt til å kutte utslippene, og her må alle bidra. Vi må finne løsninger som gjør at dem som kommer etter oss har samme mulighet til et godt liv som vi har.

Derfor må regjeringen på banen. De er nødt til å legge penger i potten. Pengene kan vi finne ved å la være å kjøpe to av de påtenkte F35-flyene eller ved å la være å gi over 24 milliarder i skattelette til dem som allerede tjener mye.

Sosial ulikhet er det ingen som vinner på. Det er en taptapsituasjon for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken