Gå til sidens hovedinnhold

Frps bortforklaringer om bompenger kommer løpende på ei snor

Artikkelen er over 3 år gammel

Vidar Schei, LO: – Til nå har ikke Bjørnar Laabak måttet ta ansvar for noe av det han lover. Også lokalt vil det vise seg at det er store forskjeller på Frp i opposisjon og i posisjon.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter fem år med antibompenge-partiet Frp i regjering, har det aldri vært krevd inn mer bompenger. Etter fem år med Frp-statsråder i både Samferdselsdepartementet og Finansdepartementet, er folk flest så misfornøyde med valgløftene til antibompenge-partiet Frp, at det er stiftet et eget parti mot bompenger flere steder, og flere kan komme til. Selv sjuende far i Frp-huset, Carl I. Hagen, er så misfornøyd med eget parti at han er med på «kjør sakte»-aksjoner for å protestere mot bompenger. 

Det er her Bjørnar Laabak har gått i lære, lært av Carl Ivar, for kan en ikke skylde på regjeringen, så får en ta bort fokuset fra eget parti, og skylde på lokalpolitikerne.

Mantraet til Frp har i alle år i opposisjon vært at «hvis de bare» kom i regjering, skulle det bli slutt på bompenger. Siv Jensen sa i sin 1. mai-tale i 2009: «Får vi regjeringsmakt, så skal jeg i hvert fall love at vi henger opp skilt på hver eneste bomstasjon i dette landet hvor det skal stå: Gratis så lenge Fremskrittspartiet sitter i regjering».

 

De prøvde. Det gikk ikke. Da er det viktig å fremstille Frp som offer, og finne noen å skylde på.

 

I 2018 vil vi, ifølge Finansdepartementets egen prognose, betale 14,4 milliarder kroner i bompenger. Det er nesten én milliard mer enn i fjor. Men nå er tonen fra Frp en helt annen. Nå kommer unnskyldningene, vi har ikke flertall, våre samarbeidspartier synes ikke dette er like viktig som oss, de rødgrønne startet dette med bomringer, vi har hatt oljekrise, og slik kommer bortforklaringene løpende på ei snor.

Men virkeligheten har gått opp for protestpartiet Frp. Det er lett å skrike og være både skuffet og sjokkert over hvordan landet styres, når en er uten makt. Nå er partiet i regjeringskontorene, og med med fasit i hånd, så viser det seg, også for Frp, å være det langt mellom liv og lære. Sånn er det å komme i regjering. Det må være lov å stå på for sine kjernesaker, men de bør også tørre å innrømme at man ikke får gjennomført valgflesket når man havner i posisjon. Det er ganske vanlig. De prøvde. Det gikk ikke. Da er det viktig å fremstille Frp som offer, og finne noen å skylde på. Det begynner å bli mange år siden de rødgrønne var i regjering nå, men for de fleste i Frp, funker det fortsatt som det beste svaret i enhver situasjon, «jammen, de rødgrønne ...»

 

Les også

Frp reduserer bomtakster i Østfold

 

Jeg tror det blir lenge til vi ser Siv Jensen og Bård Hoksrud dra på valgkampturné, hvor de på nytt lover at det skal bli gratis å kjøre gjennom hver eneste bomstasjon i landet. Eller andre populistiske utspill. Partiet har vist oss at det er stor forskjell mellom store lovnader i opposisjon og det å ta ansvar for å styre landet vårt. For skal du være et styringsdyktig regjeringsparti, må du ta ansvar, og det vil gjøre at Frp i fremtiden har fått svekket sin rolle som et opposisjonsparti, nå vil de ikke ha troverdighet rundt sine populistiske valgkamputspill, de gjennomfører jo ikke det de lover sine velgere.

Men i Fredrikstad kan Frp fortsatt leke med ord og lovnader, og mange vil nok ha tillit til Bjørnar, for han er en hyggelig kar. Men det er stor forskjell på en som er flink til å «preke» og det å gå inn å gjennomføre. Til nå har ikke Bjørnar måttet ta ansvar for noe av det han lover, og også lokalt vil det vise seg at det er store forskjeller på Frp i opposisjon og i posisjon.

Og funker ikke det å skylde på de rødgrønne, eller spille offer, da drar de nok frem fremmedfrykt-kortet på nytt ... sånn går no dagan!

 

Les også

Bompengeløftene som forsvant

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.