Fortetting krever radikal kursendring, like fullt sa administrasjonen nei til prosjekt på Bjølstadfjellet

– Det er ingen tvil om at utbygging i sentrum vil by på større utfordringer enn ute på et jorde. Men hvis man ikke tar tak i disse utfordringene, vil Fredrikstad aldri oppnå sine ønskede mål, skriver Selsaas om den trege fortettingen i Fredrikstad sentrum. Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Det er ingen tvil om at utbygging i sentrum vil by på større utfordringer enn ute på et jorde. Men hvis man ikke tar tak i disse utfordringene, vil Fredrikstad aldri oppnå sine ønskede mål, skriver Selsaas om den trege fortettingen i Fredrikstad sentrum. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Trond Selsaas mener det trengs helt andre styringsmekanismer dersom Fredrikstad kommune skal nå fortettingsmålet. Utgangspuktet er et prosjekt på Bjølstadfjellet som administrasjonen har avvist.

DEL

Leserbrev

Rune Fredriksen, leder i planutvalget forteller i FB 19. dm. at boligbyggingen i byen har skjedd stikk i strid med intensjonene fra 2011: I stedet for en fordeling med 50 prosent bygging innenfor sentrum, 40 prosent utenfor og 10 prosent i distriktene, har tallene i virkeligheten blitt 8-80-12 prosent. Det er neppe god styring som ligger bak dette resultatet.

Sameiet Bjølstad og Smertu har gjennom en utbygger foreslått for kommunen å bygge ut ca. fem mål ubenyttet areal på Bjølstadfjellet. Området ligger innenfor sentrumsplanen og er avsatt til boliger i arealplanen.

Det er fremmet flere forslag, til dels med skånsom utnyttelse av arealet da området har noen bratte områder, og som alle andre områder i byen ligger innenfor et allerede etablert boligstrøk.

Kommunen avsluttet sin saksbehandling i juni i år med følgende konklusjon: «Da vi ikke tror at et planarbeid vil føre frem, kan vi ikke anbefale oppstart av planarbeid.» En del av begrunnelsen er mulige protester fra naboer.

Det er ingen tvil om at utbygging i sentrum vil by på større utfordringer enn ute på et jorde. Men hvis man ikke tar tak i disse utfordringene, vil Fredrikstad aldri oppnå sine ønskede mål.

Flere arkitekter og byutviklere mener at det i en periode må bygges 85 prosent i sentrum. «Urealistisk» sier kommunens talskvinne til FB. 60 prosent er innenfor, sier hun.

Fra nåværende åtte prosent til 60 prosent innebærer en radikal kursendring. I så fall vil det nærme seg føringene fra sentrale myndigheter hvis målsetting er en kraftigere fortetting i sentrale områder med tilsvarende restriktiv arealpolitikk i distriktene. Jordvernet skal nå styrkes, og det skal bli slutt på rekkehus ute på jordene.

Hvordan kommunen skal klare å gjennomføre en slik «revolusjon» skal det bli spennende å følge med på. At det kreves helt andre styringsmekanismer, hersker det ingen tvil om. Under det forrige politiske regimet ble alle prosjekter som ble skrinlagt av rådmannen brakt opp til planutvalget for vurdering, og politikerne kom ofte til en annen konklusjon. Den nåværende politiske ledelse endret dette og kjenner ikke til de prosjekter administrasjonen skrinlegger. Kun klagene kommer opp. Som en begynnelse på en ny giv kan det kanskje være en idé å gjeninnføre ordningen?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags