Rå grådighet preger destruktivt boligmarked

Bane Nors prosjekt med 116 leiligheter På Bellevue brygge er ett av mange boligprosjekter som med Tolfsens ord «popper opp» i Fredrikstad.

Bane Nors prosjekt med 116 leiligheter På Bellevue brygge er ett av mange boligprosjekter som med Tolfsens ord «popper opp» i Fredrikstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Alle er med på galoppen, uten å stille kritiske spørsmål, verken ved prisnivå eller boligpolitikk. Store entreprenører og eiendomsgrupperinger kjører frem som «tanks», skriver Ulf Tolfsen om dagens boligmarked.

DEL

Leserbrev

Sammenlignet med de fleste europeiske land domineres det norske boligmarkedet av selveide boliger. Like over grensen er det imidlertid like vanlig å leie. Her til lands forventer selv studenter å kunne kjøpe bolig; «Det er bedre å låne og være med på verdistigningen», sies det. Argumentet funker så lenge det er vekst og renta er lav, men det kan gå like ille som i Danmark hvis renta øker, prisene faller og låneandelen er stor. Mister man jobben er veien kort til å bli «gjeldsslave».

«Eie-filosofien» og høyt prisnivå drives frem av utbyggere, meglerbransjen og staten som er tjent med dette. Ikke rart bransjen får gratisreklame i beste sendetid på riks TV; «vekst og prisoppgang er svaret på en vellykket boligpolitikk». For dem som eier er det bra, men skal man kjøpe, er prisnivået oftest langt over smertegrensen.

Vi kan ikke leve av bare å investere i eiendom. Det må bli mer fordelaktig å investere i annen verdiskapende virksomhet.

Konsekvensen er ofte at foreldre må kausjonere. Merkelig, alle er med på galoppen, uten å stille kritiske spørsmål, verken ved prisnivå eller boligpolitikk. Store entreprenører og eiendomsgrupperinger kjører frem som «tanks» og et mer og mer komplisert regelverk gjør det dessuten vanskelig å bygge selv, noe som var helt vanlig for noen tiår siden. Man var opptatt av at «vanlige» familier med en forsørger skulle kunne realisere husdrømmen. Nå preges markedet av rå grådighet. Øket fortjeneste som en følge av høye lønninger, skatt og avgifter er tydeligvis viktigere for staten enn reduksjon av boligprisene.

I stedet for å jobbe for lavere priser og mindre gjeld foreslår man å heve lånebeløpet i forhold til årsinntekten. At ikke partier som SV, Miljøpartiet og Rødt jobber aktivt for prosjektering av rimelige boliger er merkelig!

Store entreprenører og eiendomsaktører kan vise til enorme overskudd, ofte dobbelt av det som er vanlig i andre bransjer. Dette er en klar indikasjon på mangel på konkurranse, monopolisme eller mulig samarbeide mellom meglere, banker og utviklere. Profitabel blokkbebyggelse prioriteres og «popper» opp og ødelegger trivelige villastrøk. Alternativet til denne galoppen er en mer ideell og sosial boligpolitikk.

Et mulig alternativ kan være at private slår seg sammen og selv engasjerer spesialister og håndverkere, men dette er krevende. Kostnadsnivået kunne lett reduseres betydelig. Det er noe «rart» når nye boliger i Askim selges for vel 40.000 pr. kvadratmeter, mens tilsvarende boliger i Oslo går for rundt 80.000. Så lenge kundene aksepterer dagens prisnivå, vil imidlertid galskapen fortsette! Det er umulig å forstå at vi ikke er like prisbevisste ved boligkjøp som når vi kjøper masseproduserte varer fra Kina. Vanvittige boligpriser «svelges» rått!

Et «idealistisk» firma kunne utviklet avanserte boliger, masseprodusert i Baltikum (man bør ikke gå til Kina), og montert i Norge for rundt to millioner for en 90–100 kvm. bolig. Dette ville imidlertid påvirket markedet dramatisk. Boliger som kjøpes for til «overpris» kan falle så mye at eierne kan sitte igjen med gjeld etter salg. Nyetablerte ville imidlertid kunne kjøpe bolig uten at foreldre må kausjonere.

Hvis vi ønsker å unngå et «krakk» som i Spania hvor for mange boliger ble bygget for et marked uten kjøpekraft, må vi ta et oppgjør med dagens galskap hvor markedet snart er mettet med for dyre boliger.

Vi kan ikke leve av bare å investere i eiendom. Det må bli mer fordelaktig å investere i annen verdiskapende virksomhet og ikke minst, hvor er helhetstankegangen? I Fredrikstad bygges det nå tusenvis av nye boliger uten at man følger opp med infrastruktur og arbeidsplasser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags