Olympiatoppens ni gode råd til idrettsforeldre

Foreldre og supportere: Foreldrene på Lisleby-benken tar bølgen for laget sitt under en turnering i 2006. De følger tydelig opp rådet om å ha fokus på idrettsglede og mestring.

Foreldre og supportere: Foreldrene på Lisleby-benken tar bølgen for laget sitt under en turnering i 2006. De følger tydelig opp rådet om å ha fokus på idrettsglede og mestring. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det viktigste vi kan gjøre som foreldre er å legge til rette for en god og trygg aktivitet, med fokus på idrettsglede og mestring, skriver Olympiatoppens Arthur Koot.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Olympiatoppen har laget ni anbefalinger som hjelper foreldre til å få en bedre forståelse av sin viktige rolle i idrettslaget. Anbefalingene, som er basert på forskingsresultater og erfaringer fra trenere som arbeider med barn og unge, forteller hvordan du best kan bidra for å skape et godt utviklings- og idrettsmiljø for barn og unge.

Foreldre i norsk idrett har en veldig sentral rolle som trenere, ledere, dommere og frivillige. Vår erfaring er at mange foreldre ønsker å bidra til at deres barn får ta del i et godt idrettsmiljø, men at de ikke nødvendigvis vet hvordan de best kan bidra.

Foreldres atferd, engasjement og holdninger har stor påvirkningskraft på idrettsmiljøene. Foreldrenes holdninger og handlinger kan bidra både positivt og negativt til barns utviklingsmuligheter.

La oss huske at OL er OL og barn er barn.


I disse OL- og Paralympics-tider skapes nye idoler både hos store og små. Vi må la barna få lov til å drømme og huske på at engasjement i idrett skal være barnas eget prosjekt. Det er nok flere foreldre som drømmer om å se sitt eget barn stå øverst med gullmedaljen en gang i fremtiden.

Det er når disse ambisjonene bobler over at vi voksne må være oppmerksomme på rollen vi har. Olympiatoppens ni anbefalinger er universelle, og viktige uansett hvilke forutsetninger og drømmer barna har.  La oss huske at OL er OL og barn er barn, og det viktigste vi kan gjøre som foreldre er å legge til rette for en god og trygg aktivitet, med fokus på idrettsglede og mestring.

Olympiatoppens ni anbefalinger om hvordan være en god idrettsforelder:

1. Gi dine barn informasjon og råd når det gjelder valg av idrett. Du kan oppmuntre dem, men la barna selv ta den endelige avgjørelsen om de ønsker å delta eller ikke og hvilken idrett de ønsker å delta i.

2. Ved at du selv er fysisk aktiv kan du bli en god rollemodell for dine barns deltagelse i idrett.

3. Det er viktig at du som forelder vet at barn på samme alder kan være svært ulike med hensyn til modning.

4. Legg vekt på idrettsglede og utvikling av vennskap.

5. Gi ros når barnet ditt viser god innsats og ferdighetsutvikling. Husk at barnet ditt deltar i idrett for å lære og for å mestre ferdigheter. Unngå ensidig fokus på resultater i konkurranser.

6. Legg merke til og applauder også når dine barns lagkamerater eller motstandere viser gode ferdigheter. Bidra til å skape gode relasjoner til de andre foreldrene. Vis respekt og vær høflig, selv når følelser er involvert.

7. Støtt treneren og den jobben hun/han gjør. Gi ikke tekniske instruksjoner under en konkurranse. Dette kan virke forstyrrende for treneren, og det kan skape forvirring og usikkerhet blant utøverne.

8. Vis god sportsånd, respekter regler, dommeravgjørelser og arrangørens beslutninger i arrangementer der dine barn er med. Dette er viktig selv om du har andre oppfatninger eller er uenig.

9. Du kan bidra best ved å samarbeide med og støtte det idrettsmiljøet ditt barn er med i.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken