For litt siden hentet jeg treåringen min i barnehagen. Klokka viste kvart på tre. Det var en av de nyankomne solskinnsdagene hvor alle barna var ute. Fremme på plassen hvor alle barna spiser frukten som serveres på ettermiddagen, så jeg to enorme dammer av oppkast.

«Det er en sånn fredag», sa pedagogisk leder med et smil om munnen, mens hun tok med seg den syke ettåringen inn for å vaske og skifte på henne.

Samtidig ringte en annen ansatt til ettåringens foreldre, en tredje ansatt sto med plasthansker og vasket, og en fjerde ansatt fra en annen avdeling spylte plassen. Samtidig måtte de alle jobbe for å forhindre at andre barn gikk bort til oppkastet på bakken.

Mens jeg snek meg mellom det kontrollerte kaoset og gjorde mitt beste for å holde treåringen min så langt unna som mulig – selvoppholdelsesinstikt og ekstrem frykt for omgangssyke er noe som kommer med rollen som aleneforsørger – tenkte jeg «Herregud, for noen fantastiske mennesker ... og herregud, tenk om denne hendelsen hadde inntruffet en time senere på dagen.»

Ja, det vil være kostbart å iverksette bemanningsnormen i hele åpningstiden, men har vi egentlig råd til å la være?

 

Den nye bemanningsnormen har vært ute på høring i disse dager. En norm som egentlig bare er en konstatering av hva som allerede praktiseres gjennom det ganske land: Én voksen per tre barn under tre år og én voksen per seks barn over tre år. Den fremlagte bemanningsnormen er ikke gått upåaktet hen.

Den har ført med seg to parallelle opprør. #uforsvarlig-opprøret er drevet frem av barnehageansatte over hele landet, som forteller om umulige forhold. Én voksen som må håndtere et tosifret antall barn, voksne som må be barnet på pottetrening om å tisse i bleia fordi de ikke har kapasitet til å følge det på do. Ansatte forteller om en kvote av dårlig samvittighet som for lengst er brukt opp. Hundrevis av historier fra ansatte i barnehagesektoren, kommunal og privat, som er lei av å ikke strekke til.

Samtidig har Foreldreopprøret 2018 vokst frem på sidelinjen og samlet inn snaue 25.000 underskrifter fra foreldre som støtter de barnehageansatte. Nylig var representanter fra Foreldreopprøret med på en høring på Stortinget. Det legges vekt på at bemanningsnormen må gjelde i hele åpningstiden og ikke kun i de få timene de ansatte er på jobb samtidig, og hvor personalmøter, lunsj og andre nødvendigheter skal avvikles. Det MÅ være nok ansatte gjennom hele dagen.

Og for at kommunene skal kunne løse dette uten å måtte kutte i annen drift, er det nødt til å komme øremerkede statlige midler som følger normen. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) er i denne forbindelse blitt stilt et spørsmål av en journalist: «Ville du taklet å ha ansvar for 18 barn alene?» hvorpå han svarte «Det ville nok vært krevende, ja.»

Det er ikke krevende, Sanner, det er umenneskelig. Barnehagen legger fundamentet for at vi får velfungerende skolebarn, velfungerende ungdom og velfungerende voksne.

Ja, det vil være kostbart å iverksette bemanningsnormen i hele åpningstiden, men har vi egentlig råd til å la være?