Gå til sidens hovedinnhold

Gode grunner til å kjempe mot barnehagebaroner og velferdsprofitører

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi er mot velferdsprofitører som bruker offentlige tilskudd ment for barn til egen berikelse, skriver Hannah Berg i Rødt Fredrikstad, og skiller skarpt mellom disse og små, foreldredrevne og ideelle barnehager.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Private barnehager er en samlebetegnelse på alt fra store kommersielle konsern med milliarder i omsetning til foreldredrevne og ideelle barnehager. Rødt er mot kommersielle barnehager, men for ideelle og foreldredrevne barnehager. Vi er mot velferdsprofitører som bruker offentlige tilskudd ment for barn til egen berikelse.

Kommersielle barnehager er under press, og det er store penger det er snakk om. Det er kanskje ikke så rart at administrerende direktør Arild M. Olsen i Private Barnehagers Landsforbund må prøve å vise frem et glansbilde av kommersielle barnehager i Fredriksstad Blad 27. mars.

Et flertall på Stortinget har instruert regjeringen om å utrede skille mellom ideelle og kommersielle barnehager, og i fremtiden kan kommuner få anledning til å gi tilskudd til ideelle barnehager og samtidig nekte etablering av ikke-ideelle.

De kommersielle barnehagene er oppfinnsomme til å skjule profitten de tar ut.

 

Stortingsflertallet har solid ryggdekning i folket: I en undersøkelse Sentio foretok for avisen Klassekampen i desember 2017 er 68 prosent helt eller delvis enig i at det bør bli vanskeligere for private selskaper å ta ut profitt fra drift av offentlige velferdstjenester, som sykehjem, barnevern og barnehager. Dette er det ikke bare Rødt som mener. Selv Arbeiderpartiet har snudd i denne saken.

De fire store barnehageeierne i Norge, Læringsverkstedet, FUS/Trygge barnehager, Norlandia og Espira, er med på Kapitals liste over Norges 500 største bedrifter. Forskningsstiftelsen De Facto har gått gjennom regnskapstallene for de fire store konsernene: De får omtrent 6,2 milliarder kroner i direkte offentlig støtte hvert år. Kjedene vokser i hovedsak gjennom å kjøpe opp mindre aktører.

Norlandia, konsernet som nå kastes ut av sykehjemsdrift i Moss etter skandalen om larver i sår ved Skoggata bo- og servicesenter, er en av de største aktørene. Ifølge egne nettsider driver de 60 barnehager i Norge, i tillegg til barnehager i Finland, Sverige og Polen.

En annen stor aktør er Espira. Det er eid av den svenske Wallenberg-familien gjennom oppkjøpsfondet EQT. EQT er registrert i skatteparadiset Jersey.

De kommersielle barnehagene er oppfinnsomme til å skjule profitten de tar ut. «Eierne av norske private barnehager tok ut skjulte utbytter for 65 millioner kroner årlig, slo Telemarkforskning fast i en undersøkelse som ble publisert i februar i år: Investorer sikret seg penger fra barnehagedriften gjennom salg av overprisede tjenester til sine egne barnehager, ved å bruke minst mulig penger på driften», skrev Dagens Næringsliv i 2012.

Læringsverkstedet AS har et søsterselskap, Læringsverkstedet Prosjektutvikling. Søsterselskapet står for byggingen av barnehagene som Læringsverkstedet AS driver. I 2013 og 2014 tok Læringsverkstedet Prosjektutvikling ut over ti millioner kroner i utbytte til sammen.

Ekteparet Eli Sævareid og Sigurd Aase eier FUS/Trygge barnehager. De sier de ikke tar utbytte, men i 2012 fant Dagens Næringsliv at de hadde lånt over en halv milliard kroner av sitt eget barnehageimperium, og skriver: «Overskuddet fra barnehagedriften er med på å finansiere Haugesund-parets øvrige virksomhet i Vista Holding. Blant annet eiendom, teknologiutvikling og oljerelatert virksomhet.»

Det er ikke bare de fire store som tjener gode penger. Borg barnehager driver 15 barnehager, de fleste i Østfold. I årene 2013-15 tok de to eierne ut 7,75 millioner kroner i utbytte. Samtidig ga de seg selv nesten ti millioner i lønn. Nesten atten millioner på tre år. Den ene eieren er Eirik Husby, styreleder i Private Barnehagers Landsforening.

Det er gode grunner til at Rødt kjemper mot velferdsprofitører.

Kommentarer til denne saken