Gå til sidens hovedinnhold

Gode grunner til å applaudere private barnehager

Artikkelen er over 3 år gammel

– Private, driftige selskaper har bidratt til å løse en av de store samfunnsutfordringene som det offentlige ikke klarte, er barnehageselskapet Espiras svar til Rødt Fredrikstad.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rødts Hannah Berg gjør sitt beste for å snakke ned en veldrevet sektor bestående av private barnehager i sitt innlegg «Gode grunner til å kjempe i mot barnehagebaroner og velferdsprofitører» den 4. april 2018.

I sitt innlegg nevner hun barnehagekjeden Espira, og hvis presisjonsnivået hun presterer rundt de andre aktørene er på samme nivå som det hun skriver om Espira, bør man ta hele innlegget hennes med en stor klype salt. Hun skriver at Espira er eid av den svenske Wallenbergfamilien gjennom oppkjøpsfondet EQT. Espira er eid av den svenske utdanningsaktøren AcadeMedia og er registrert på Stockholm børs. Verken Wallenberg eller EQT har eierandeler i dette selskapet. Hovedeier er industriselskapet Mellby Gård.

Dette er uansett irrelevant for norske barnehageforeldre og kommuner. Espira er et norskregistrert selskap som skatter til Norge og for øvrig er underlagt norsk lovgivning, herunder Barnehageloven med tilhørende forskrifter. Den enkelte kommune skal føre tilsyn på Barnehageloven og kontrollere at kommunale tilskudd benyttes til det de er ment til i tråd med Barnehageloven.

Kanskje Berg burde reflektere over hvorfor private barnehager gjennomgående har lavere sykefravær og bedre brukertilfredshet enn kommunale barnehager. Og hvorfor hun synes det er relevant å angripe aktører i en sektor som utelukkende konkurrerer på kvalitet. Norske barnehager er underlagt makspris og samtlige seriøse aktører har tariffavtaler for sine ansatte. Eller er kanskje ikke disse forholdene viktige for Rødt?

For å sikre full barnehagedekning bestemte norske politikere i 2003 (barnehageforliket) at full barnehagedekning blant annet skulle oppnås ved å slippe til private. En forutsetning var da at rammevilkårene måtte ligge til rette for at private skulle være interessert i dette markedet. Mange aktører valgte AS som driftsform, det som nå Rødt foraktelig kaller «kommersielle». Og har man klart å drive barnehager med sunn økonomi er man «barnehagebaron».

Saken er at private, driftige personer og selskaper har bidratt til å løse en av de store samfunnsutfordringene som det offentlige Norge ikke klarte å løse før de slapp til private krefter. Dette har bidratt til at Norge er et av landene med høyest kvinnelig yrkesdeltakelse, at over 91 prosent av norske barn går i barnehager og norske barnehager består av et stort mangfold av små og store barnehager og ulike eierformer. Å beskrive enkeltaktører innen denne sektoren som velferdsprofitører og barnehagebaroner viser hvor historieløse Rødt er.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.