Ingjerd Schou har større omtanke for omsetning enn for omsorg

 – Det er ikke rettferdig at våre velferdskroner skal gå i lomma til velferdsprofitører, skriver Freddy André Øvstegård.

– Det er ikke rettferdig at våre velferdskroner skal gå i lomma til velferdsprofitører, skriver Freddy André Øvstegård. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

SVs førstekandidat ved stortingsvalget svarer Ingjerd Schou, Høyre, på innlegget som var et spørsmål til Arbeiderpartiet: Vil Ap nekte utbytte fra private barnehager og dermed risikere at de stenger?

DEL

Leserbrev

Det er trist at Ingjerd Schous omtanke for velferdsprofitører i omsorgstjenester er større enn for barna i barnehagene.

Ingjerd Schou fra Høyre angriper i Fredriksstad Blad 6. april SVs forslag om profittfri velferd, skjult som et spørsmål til Arbeiderpartiet. Schous angrep er for det første historieløst.

Da SV sammen med Ap, Sp og Frp inngikk barnehageforliket som i 2003 som la grunnlaget for full barnehagedekning, sto Høyre på sidelinjen. Da Høyre ti år senere inntok regjeringskontorene økte foreldrebetalingen, bevilgningene for å opprette nye barnehageplasser ble kuttet, og planene om mer fleksible barnehageopptak ble reversert. Det viser at med Høyre i førersetet hadde det verken blitt dugnad eller nok private eller offentlige barnehager i dette landet.

Det er ikke ideelle aktører eller samvirker som er problemet, men de store velferdskonsernene som tar ut millioner i profitt.

Jeg kan forsikre Høyre om at SV ikke vil noen barnehager til livs. Vi er derimot opptatt av å rette opp i en urettferdighet i velferden, som bunner i to ting Ingjerd Schou glemmer.

For det første har det i større og større grad blitt store konsern som har tatt over den private driften av for eksempel barnehager. Andelen barnehager som er drevet av aksjeselskaper har økt fra 26 prosent i 2005 til 52 prosent i 2012. Det er ikke ideelle aktører eller samvirker som er problemet, men de store velferdskonsernene som tar ut millioner i profitt.

Det andre Ingjerd Schou glemmer er at de grunnleggende velferdstjeneste vi mener ingen skal tjene seg rike på er finansiert av fellesskapets skattepenger og med foreldrebetaling. Da er det ikke rettferdig at våre velferdskroner skal gå i lomma til velferdsprofitører.

For eksempel tjente de fire store private velferdskonsernene Aleris, Attendo, Espira og Norlandia 1,5 milliarder kroner i Skandinavia i 2015, hvorav de to sistnevnte driver barnehager. Vi har sett eksempler på barnehageeiere som tjener 250 millioner kroner gjennom kjøp og salg av barnehager som er fullfinansiert av foreldrene og skattebetalerne, og som har bygget seg opp en privat formue på 169 millioner kroner. Det er mange millioner av fellesskapets penger som burde gått til å ansette flere pedagoger i barnehagene, bedre og sunnere måltider for barna, eller de nyeste og beste lærehjelpemidlene.

Derfor er det trist at Ingjerd Schou viser større omtanke for velferdsprofitørene enn for barna i barnehagene. SV er klinkende klare på at alle velferdskronene våre skal gå til omsorg, ikke til omsetning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags