Gå til sidens hovedinnhold

Private barnehager er en viktig ressurs, kall dem ikke «profitører»

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi meget sterkt på bruken av navneknagger som «profitører» og «baroner» i den lokalpolitiske debatten om private barnehager, skriver Høyre-representantene Kjølholdt Gustavsen og Laabak.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lederen for Rødt i Fredrikstad, Hannah Berg, skriver i et leserinnlegg i Fredriksstad Blad den 4. april om partiets ideologiske kamp mot de ikke-kommunale barnehagene i denne byen. I leserinnlegget snakker Berg aktivt ned en viktig og stolt arbeidsgruppe i vårt distrikt, og kaller denne gruppen for «velferdsprofitører» og «barnehagebaroner». Berg forsøker blant annet å tegne et uriktig bilde av barnehagekjeden Espira og deres eiere, som presist tilbakevises av kjedens kommunikasjonsdirektør Jens Schei Hansen i et senere tilsvar i avisen.

Private barnehager i Norge har bidratt til en dekningsgrad på 91 prosent etter barnehageforliket i 2003. De private barnehagene løser sitt samfunnsoppdrag på en god måte i Fredrikstad som et klart substitutt til det offentlige tilbudet. I Fredrikstad har dette kommet klart frem ved at den private Lillelia gårdsbarnehage ble kåret til byens beste.

Å sette nedrige kallenavn med klare negative assosiasjoner er ufint og en avsporing av debatten.

 

De resterende topp fem på listen er også private ifølge foreldreundersøkelsen i regi av Utdanningsdirektoratet. Mangfoldet av private barnehager gir mange spennende og varierte valgmuligheter for barnefamilier i Fredrikstad-samfunnet, og er en regulert sektor der et stort flertall av barnehagene har ordnede lønns- og arbeidsforhold i dette landet. Dette er en sektor som partiet Rødt ønsker fjernet.

Avslutningsvis reagerer vi meget sterkt på bruken av navneknagger som «profitører» og «baroner» i den lokalpolitiske debatten om denne arbeidsgruppen. Dette er mennesker som gjennom sitt arbeid har skapt lokale arbeidsplasser i Fredrikstad, men sist og ikke minst et nødvendig tilbud for mange barnefamilier. Berg forsøker her å mistenkeliggjøre denne gruppen for ikke å skape og drifte gode barnehager.

Å sette nedrige kallenavn med klare negative assosiasjoner er ufint og en avsporing av debatten som først og fremst handler om hvordan vi sammen skaper et godt barnehagetilbud for våre aller minste i denne byen, uavhengig om dette driftes av en kommersiell, ideell eller kommunal aktør. Den private barnehagesektoren i Fredrikstad er en viktig brikke i harmoni med de offentlige, der kommunen har forvaltnings- og myndighetsansvar for om lag 60 private barnehager. Dette er et pragmatisk spørsmål der gode barnehagetilbud er viktigere enn hvilken aktør som står på eier eller driftssiden.

Kommentarer til denne saken