Gå til sidens hovedinnhold

Milliardbesparelse med privat barnehagedrift

Artikkelen er over 3 år gammel

Private Barnehagers Landsforbund svarer Rødt Fredrikstad: – At kommunen selv driver barnehagene, er ikke en god løsning hvis en vil ha mer igjen for pengene.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Private barnehager gir et godt tilbud til barn og foreldre, har konkurransedyktige lønns- og pensjonsvilkår til sine ansatte og sparer i tillegg samfunnet for milliardbeløp hvert år.

Hannah Berg og Terje Syversen i Rødt Fredrikstad utfordrer i et leserinnlegg publisert på Fredrikstad Blads nettside 21. mars posisjonen i kommunen på hva de har tenkt å gjøre for å sikre en bærekraftig drift i kommuneøkonomien.

Rødt-politikerne antyder gjennom sin spørsmålsstilling at en løsning kan være at kommunen tar ansvar for offentlig utbygging og drift av barnehager i kommunen.

En slik løsning er ikke en god løsning om kommunen vil ha mer igjen for pengene sine.
Fordi:

Det offentlige har spart over to milliarder kroner i året i snitt på å la private barnehager drive i stedet for offentlige. Det kommer frem av en rapport Agenda Kaupang la frem i 2017, på oppdrag fra PBL. I perioden 2008-2016 har det offentlige spart 19 milliarder kroner. For disse pengene har det offentlige kunnet yte annen viktig velferd til befolkningen, samtidig som de sikrer barn og foreldre et barnehagetilbud de er særdeles fornøyde med.

■ En analyse Rambøll gjorde av byggekostnader i private og kommunale barnehager i 2017, viste at det blir i snitt 28 prosent dyrere når det offentlige bygger barnehager enn når private gjør det. For en barnehage av gjennomsnittlig størrelse betyr det at byggingen koster 5,7 millioner kroner mer dersom kommunen bygger barnehagen i stedet for private.

For øvrig registrerer vi at partiet Rødt fortsetter å trekke i tvil lønns- og pensjonsvilkårene til de ansatte i private barnehager. Det er det ingen grunn til. 95 prosent av de private barnehagene har landsdekkende tariffavtaler med fagforeningene, og vilkårene her er konkurransedyktige med vilkårene ansatte har i kommunale barnehager.

Les også

Lene leder byens beste barnehage: – En stor anerkjennelse

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.