Fredrikstad kommune følger reglene for antall barn i barnehagene

– Trollstua barnehage gir tilbud til 20 barn under 3 år og 32 barn over 3 år. Dette krever et areal på 234 kvadratmeter og barnehagen er på 297 kvadratmeter, opplyser barnehagesjef Gunn Glad i dette innlegget. Arkivfoto:  Geir A. Carlsson

– Trollstua barnehage gir tilbud til 20 barn under 3 år og 32 barn over 3 år. Dette krever et areal på 234 kvadratmeter og barnehagen er på 297 kvadratmeter, opplyser barnehagesjef Gunn Glad i dette innlegget. Arkivfoto: Geir A. Carlsson

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Barnehagesjef Gunn Glad tilbakeviser at Fredrikstad kommune ikke følger reglene om antall barn i barnehagene.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredriksstad Blad skriver om Fredrikstad kommunes barnehageordning i en nettartikkel den 9. juli 2018. Artikkelen bygger på rapporten fra PwC om granskning av varslersakene. I rapporten fra PwC gjengis ikke barnehagesjef Gunn Glads uttalelser korrekt. Barnehagesjefens opplysninger er i rapporten satt sammen på en måte som gir et helt feil inntrykk av virkeligheten i våre kommunale barnehager. Dette har vi behov for å korrigere.

•Fredrikstad kommune bryter ikke loven når det gjelder antall barn i barnehagene. Det er ikke flere barn i de kommunale barnehagene enn det som er tillatt.

•Barnehageetaten har ansvar for godkjenning av barnehager, både kommunale og private.

•Det er klare regler i Barnehageloven hva som kan godkjennes av leke- og oppholdsareal for barna. Antall kvadratmeter er utgangspunktet for hvor mange barn barnehagen kan ta imot.

•Når annet lovverk endres (for eksempel Plan- og bygningsloven), kan barnehagene også bli pålagt endringer. Dette skjedde for noen år siden da barnehagene måtte lage grovgarderober. Etter det er det ikke kommet pålegg om endringer i eksisterende barnehager.

•Nye pålegg vil gjelde ved nybygg og rehabilitering av barnehager.

•Det er veiledende normer for antall kvadratmeter for barn over (4 kvadratmeter) og under 3 år (5,3 kvadratmeter).

Alle barnehager i Fredrikstad kommune holder seg innenfor de veiledende normene og kravene når det gjelder antall barn ifht antall kvadratmeter.

Barnehageetaten i Fredrikstad har aldri fått avvik på dette området.

•Fredrikstad kommune har både nye og gamle barnehager, men alle er godkjente ut fra kravene i lovverket. Det foreligger nå en plan for både ny Rolvsøy barnehage samt rehabilitering av Trollstua barnehage.

•Begge disse barnehagene er pr. dags dato godkjent for flere barn enn de har. Rolvsøy barnehage gir i dag tilbud til 21 barn under 3 år og 47 barn over 3 år, dette krever et areal på 299,3 kvadratmeter mens bygget er på 400 kvadratmeter. Det samme gjelder for Trollstua gir tilbud til 20 barn under 3 år og 32 barn over 3 år. Dette krever et areal på 234 kvadratmeter og barnehagen er på 297 kvadratmeter. Hvordan de organiserer gruppene, er opp til den enkelte barnehage.

•Det er ikke egne regler for private barnehager når det gjelder antall kvadratmeter for barna.

•Barnehageetaten kontrollerer hvert år årsmeldingene fra barnehagene hvor det sees på antall kvadratmeter, antall barn, antall pedagoger osv. Disse opplysningene blir sendt videre til fylkesmannen og deretter til Utdanningsdirektoratet. Barnehageetaten i Fredrikstad har aldri fått avvik på dette området.

•Fra 1. august 2018 er det vedtatt nye normer for bemanning i barnehagene. Fredrikstad kommune ved oppvekstutvalget har vedtatt at kommunen innfører dette fra den gjeldende dato.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken