Gå til sidens hovedinnhold

Alle vil trenge støtte fra andre: Hvis raushet har lett for å smitte, skal vi starte en «epidemi»?

Artikkelen er over 2 år gammel

Påminnelse fra Barnas stasjon: – Er det den psykiske helsen som svikter, er veien lenger å gå både for å be om hjelp, og også tilby oss å hjelpe.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alle har vi en psykisk helse. Sammen med vår fysiske helse er den viktig for hvordan vi har det. Vi kan ha det godt når vi opplever en mening med livet, mestrer hverdagens mange ulike utfordringer og føler tilhørighet. Like normalt som å føle mening og mestring er det også å kjenne på vonde følelser som motløshet, redsel eller utilstrekkelighet. Dersom ubalansen i vår psykiske helse blir langvarige eller forverres kan det være tegn på sykdom. Det anslås at så mange som 410.000 barn lever med foreldre med psykiske vansker (NOU17: 12 Svikt og svik), men det er likevel få som prater noe om det.

Om vi er syke eller i en lengre periode opplever flere tunge enn gode dager, kan vi miste overskuddet og strukturen vi trenger for å være trygge og forutsigbare foreldre. Da er det viktig med et nettverk rundt seg, for både å be om og ta imot støtte. I Regjeringens strategi for foreldrestøtte fra juni 2018 fremheves familien som den viktigste rammen rundt barn livs og utvikling. Hva som regnes som familie varierer hos den enkelte. For noen er det mor/far/barn for andre far/bestemor/barn eller kanskje mor/far/nabo/barn? Spesielt i utfordrende perioder kan det være til hjelp at familiebegrepet består av flere enn kjernefamilien.

 

Tilbudet kan også være et godt avbrekk i hverdagen, der vi møtes på like fot, uavhengig av bakgrunn.

 

Det er anerkjent at god sosial støtte er sentralt for at vi skal ha det godt. Alle vil vi i løpet av livet ha behov for støtte fra andre i perioder. Når noen deler av kroppen svikter er vi raske både med å tilby og be om hjelp. Hjelp til hjulskift når ryggen svikter, eller kjørehjelp for barna når feberen har tatt oss. Men er det den psykiske helsen som svikter, er veien lenger å gå både for å be om hjelp, og også tilby oss å hjelpe. Kanskje er vi redd for å fornærme noen med vår bekymring? Kanskje vi føler at vi ikke har det vanskelig nok for å be om hjelp? For å styrke den psykiske helsen i samfunnet generelt, vil vi utfordre oss alle til å snakke like høyt om vonde tanker som vonde knær. For det er jo ingen grunn til å hviske (Mestre hele livet 2017-2022).

 

Les også

Du trenger ikke drible tankene alene!

 

Er du forelder i en sårbar livssituasjon og uten noen å støtte deg til, finnes det mange gode alternativer i Fredrikstad. I tillegg til de offentlige tjenestene er det flere frivillige organisasjoner med tilbud som kan støtte eller avlaste. Blant noen lokale som bistår barnefamilier kan vi nevne Røde Kors, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Barnas Stasjon og Home Start.

På Barnas Stasjon kan familier dele erfaringer og få støtte fra både fagpersoner og andre familier. Tilbudet kan også være et godt avbrekk i hverdagen, der vi møtes på like fot, uavhengig av bakgrunn. Fellesskapet som oppstår i et måltid eller på tur i friluft kan være nok til at dagen blir god nok og overskudd bygges. Gode hverdagsopplevelser og tilhørighet erviktige elementer i barnas utvikling. Ønsker du et sted å høre til, da er du hjertelig velkommen!

10. oktober markerte vi Verdensdagen for psykisk helse, og tema for i år var RAUSHET. Raushet for andre OG raushet for oss selv. Hvis raushet har lett for å smitte, skal vi starte en «epidemi»?

 

Mer informasjon:

 

 

Les også

Gatelag inspirerer til psykisk helse: Bytt ut «meg og mitt» med «oss og vårt»

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.