Gå til sidens hovedinnhold

Stor vilje til å hjelpe i jula. Kan vi få det til å vare helt til påske?

Artikkelen er over 4 år gammel

Virksomhetsleder Hege Stormorken ved Barnas stasjon: Forskjellene er for store, og vi ønsker å gjøre noe med det. Skal 2017 bli året der alle blir med?

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne julen har Fredrikstads befolkning, organisasjonsliv og næringsliv igjen vist hjertevarme og generøs giverglede. Samtidig har omsorgsfulle foreldre, i en vanskelig situasjon, gått imot egen stolthet for å sikre barna en god opplevelse i julen og et minimum av tradisjon og fellesskapsfølelse.

Barnas Stasjon er bare en av flere ideelle organisasjoner i Fredrikstad som har mottatt julegaver, matkasser og pengegaver som raskt har blitt distribuert videre til enslige og familier i sårbare situasjoner.  Med deres omtanke for andre og mulighet til å dele, har dette gitt tilgang på julemat og julegave til alle som har tatt kontakt med oss.

På givernes vegne har vi mottatt varme klemmer, hørt rungende latter og sett høye skuldre falle på plass. Til dere som er i tvil om behovene virkelig finnes i Fredrikstad, skulle vi så gjerne delt disse øyeblikkene – det er absolutt ingen tvil!

Engasjementet for andre forsterkes i juletider. Kanskje skyldes det julens tradisjon med samhold, gaver og budskapet om godhet? Kanskje er det refleksjonene over nok et godt år som gjør oss takknemlige og engasjerte?

Det spiller ingen rolle hvorfor vi blir mere handlekraftige og omtenksomme i høytidene. Det å dele av våre goder eller tid, avlaster bekymringer og kompenserer forskjeller for dem som er rammet. Det er samtidig et viktig signal vi som innbyggere i Fredrikstad uttrykker:

Forskjellene er for store, og vi ønsker å gjøre noe med det.

En by er bare hus og veier om ikke det er for folka som fyller dem. Jeg er så stolt over byen min og alle de engasjerte menneskene som bor her i Fredrikstad. Jeg er så stolt over sterke, gode rollemodeller som søker bistand og støtte for seg og sine – og de andre sterke, gode rollemodellene som viser neste generasjon hvor viktig og godt det er å få bidra for andre i jula.

Det er i den forbindelse jeg spør: Kan jula vare helt til påske - eller kanskje hele året?

 

Det er i den forbindelse jeg spør: Kan jula vare helt til påske - eller kanskje hele året?

Kompenserende tiltak som økonomisk bistand og gratis tjenester er viktige og nødvendige i perioder. Men det er også viktig at vi jobber med aktiviteter som gir varig endring.  Samfunnsmessige endringer er det offentliges fagfelt og ansvarsområde. Det bør ikke være tvil om at Fredrikstad kommune har både viljen og kompetansen til å skape positiv endring. Endringer i inntjening eller forbruk er den enkelte families ansvar og det må det jobbes videre med, alene eller sammen med støttespillere.   

Så, hva kan du og jeg gjøre? Hvilke små eller store justeringer kan du og jeg - som foreldre, venner og familie bidra med for å utjevne noen forskjeller?

Når vi, som ideell organisasjon, møter familier som er rammet av barnefattigdom (14 prosent i Fredrikstad) oppgis ofte manglende mulighet til å delta i det sosiale fellesskapet som det største savnet for barna. For de voksne er det usikkerheten for hva som dukker opp av regninger, men også følelsen av utilstrekkelighet på egne barns vegne.

På barneskolen er det minst ni barnebursdager for hver elev i et skoleår. Hver gang forventes det at gjesten har med seg en gave til 100-150 kroner.  Er det flere barn i familien, kan deltagelse i bursdag gå på bekostning av både strømregning og middag. Hva skal familien velge? Må de velge eller kan vi gjøre noe annet for å hedre bursdagsbarnet?

Å spille fotball (som er en av de billigste idrettene et barn kan bedrive) koster minst 2000 kroner om du velger de billigste støvlene og ikke blir med på fotballskolen i ferien. Like treningsdresser, pizzakvelder og salg av dopapir kommer i tillegg. Klarer familien å betale avgiftene, er det likevel et nederlag å takke nei til bortekamp, fordi man ikke har bensin på bilen.

Når forskjellene øker i samfunnet, er det naturlig at vi ikke alltid kjenner hverandres behov og utfordringer. Forskjellene vi ser nå vil ta tid å snu og kanskje er det en varig endring. Enda viktigere blir de små tilpasninger du og jeg kan starte .

Folk flest i Fredrikstad ønsker at barn og ungdom i byen vår skal ha like muligheter.  Derfor har jeg også troen på at vi kan gjøre de økonomiske forskjellene mindre avgjørende for deres sosiale oppvekst vilkår, på ganske kort sikt.

Mye handler om kommunikasjon og tydelige føringer fra oss voksne.  Hva kan du gjøre for at alle i klassen (også på ungdomsskolen) kommer i bursdag, og hva kan jeg gjøre for at alle på laget blir med på både pizzakveld og bortekamp? Hvordan lærer vi barna våre å akseptere forskjeller uten å ekskludere?

Deltagelse er det motsatte av utenforskap.

Utenforskap over lengre tid påvirker psykisk helse og selvbilde. Vårt mål er at alle barn i Fredrikstad skal ha like muligheter til å leve ut eget potensial. Ikke alle skal nødvendigvis studere eller reise jorda rundt, men det barnet brenner for eller mestrer, det skal det få muligheten til å videreutvikle og få troen på at de kan klare.

Et riktig godt nytt år til alle.

Les også

Mia og Jørgen ga bort bryllupsgaven

 

Kommentarer til denne saken