Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan gi barn grenseløs kjærlighet og likevel sette grenser?

Artikkelen er over 2 år gammel

Kursholdere ved Barnas Stasjon: – Det er få fasiter i barneoppdragelse, men vi vet at kommunikasjon og tilknytning er essensielt. Vi trenger å føle oss forstått og vi trenger å høre til. 

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å bli forelder gir oss en ny dimensjon i livet. Plutselig er det et annet, lite menneske som spiller hovedrollen i livet vårt og vi erfarer antagelig for første gang hvordan det er å elske en annen høyere enn oss selv. Som foreldre skal og vil vi sette egne behov til side i årevis, for å gi barna det beste av støtte, hjelp og erfaringer. Skulle barna sette egne følelser og behov til side for å støtte oss voksne, kjenner vi raskt at det føles feil - og slik bør det også være. 

Det kan være utfordrende å elske noen mer enn seg selv, og likevel si nei og sette grenser.  Men selv de tryggeste og sterkeste barna/ungdommene våre er ikke rustet for livet helt på egne ben ennå. De ønsker og trenger kjente rammer på hva som er greit, hva de kan vurdere selv men også hva de ikke kan gjøre mot seg selv og andre.

Når barna blir tenåringer kan de være gode på å vise at de vil klare seg selv og slett ikke setter pris på at vi foreldre bryr oss. Innerst inne kjenner nok de fleste allikevel at de sårt trenger foreldre som er tilstede for dem. Vi vet at den trygge, nære kontakten mellom barn og foreldre er en av barnas viktigste beskyttelsesfaktorer.

Foreldre sier at de nå kan ha gode diskusjoner hjemme der det tidligere ble krangler.

 

Det kan være utfordrende å se barna vokse inn i ungdomstiden. De er lange dager på skole og fritidsaktiviteter uten at vi kan følge med og støtte dem. De får gode erfaringer og vonde erfaringer. De heldige barna møter gode venner som gir dem styrke til å møte de utfordringene som kommer.

Møter barna mer motgang enn medgang, blir vi som foreldre ofte redde og hjelpeløse. Vi føler vi har sviktet og vil gjerne nærmere barna for å dempe de vonde følelsene som følger med. De gryende ungdommene kan samtidig kjenne seg flaue, skuffet over seg selv og ty til desperate uttrykk for å finne sin plass. 

De vonde opplevelsene hører livet og utviklingen til, og som Karin Boye sa «Ja visst gjør det vondt når knopper brister». Men vi foreldre er viktige og nødvendige støttespillere livet ut.

Så hva skal vi som foreldre gjøre for å være best rustet til å hjelpe barna, uten at de selv blir hjelpeløse? Hvordan skal vi ta vare på egne følelser, når vi møtes med frustrasjon, sinne eller innesluttede uttrykk fra våre elskede ungdommer? Hvordan kan vi tåle å si nei og sette grenser vi vet er viktige, selv når livet deres ellers ikke går på skinner? 

Det er, både heldigvis og dessverre, få fasiter i barneoppdragelse og foreldrerollen. Men vi vet at kommunikasjon og tilknytning er essensielt. Vi trenger å føle oss forstått og vi trenger å høre til. 

I familiekurset «Kjærlighet og grenser» er målet å styrke kommunikasjonen og oppleve at man hører sammen som familie. At foreldrene er en avgjørende ressurs også når barna blir store.  Hvordan gi grenseløs kjærlighet og likevel sette grenser? Hvordan ta imot den grenseløse kjærligheten og likevel akseptere at de voksne bestemmer og noen ganger må si nei?

Blå Kors Fredrikstad og prosjektet «Forebyggende trygg ungdom» tilbyr kurset «Kjærlighet og grenser» gratis. Kurset er for familier med barn i 10-14 års alder. Det krever engasjement og prioritet fra foreldre/barn, og tilbake får dere strategier på hvordan komme nærmere hverandre og hvordan håndtere konflikter og følelsesmessig ambivalens hjemme.

Kursstart Kjærlighet og grenser

Nye kurs starter 6. april.

Kontaktinfo: christine.spro@blaakors.no eller tlf 69314866

Barn som har deltatt på kurset tidligere, opplever at de har blitt flinkere til å samarbeide, tryggere på foreldrene og sterkere til å stå imot gruppepress. Foreldre sier at de nå kan ha gode diskusjoner hjemme der det tidligere ble krangler. Dette gir en forebyggende effekt mot tidlig bruk av tobakk og rusmidler, men mest av alt blir barna tryggere på seg selv og at de har foreldre som er der når de trenger det.

Kommentarer til denne saken