Gå til sidens hovedinnhold

Kundene og ansatte får regningen for finansskatt

Artikkelen er over 4 år gammel

Finansnæringen vil tilpasse seg den nye skatten. De små bankene vil bli rammet, det er distriktsfiendtlig arbeidslivspolitikk, mener leder av Finansforbundet i Østfold.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I skatteforliket har Stortinget vedtatt at det skal innføres en ny skatt på til sammen 3,5 milliarder kroner for finansbransjen i 2017. Regjeringen jobber i disse dager med hvordan skatten skal utformes. De signalene som er kommet tyder på at regjeringen vurderer å ta inn 3,5 milliarder ved å øke arbeidsgiveravgiften for bank og forsikring.

Dette skjer samtidig som finansnæringen har blitt pålagt flere særnorske reguleringer som har svekket finansnæringens egenkapitalsituasjon og forverret konkurransen i forhold til utenlandske aktører.

Styrtrike eiere og lederbonuser kommer ikke til å dekke inn kostnaden med en særskatt for finansnæringen. Kundene og ansatte får regningen. Konsekvensen blir færre arbeidsplasser, færre banker og færre forsikringskontorer i Østfold.

Skatteforliket er det kalt. Det minner mer om et skattesvik i forhold til regjeringens lovnader om satsning på fastlands-Norge, økt pensjonsalder og innsats mot stadig økende arbeidsledighet.

For å dekke inn 3,5 milliarder vil arbeidsgiveravgiften måtte øke med hele 9,6 prosentpoeng, til 23,7 prosent totalt. Normal arbeidsgiveravgift er 14,1 prosent.
Dette vil ramme mindre selvstendige banker i Eika Gruppen ekstra hardt, med mange ansatte og med fysisk tilstedeværelse i lokalmiljøet. Eksempelvis vil en slik avgift redusere DNBs resultat før skatt med tre prosent i 2015, mot 6,6 prosent for Eika-bankene, ifølge beregninger foretatt av Eika Gruppen.

I Østfold har vi fem Eika-banker: Askim & Spydeberg Sparebank, Berg Sparebank, Eidsberg Sparebank, Trøgstad Sparebank og Marker Sparebank.
Næringslivet i Østfold trenger banker med lokal tilstedeværelse, erfaring og kunnskap. Særskatten for finans vil bare sette fart i sentraliseringen av store hjørnesteinsbedrifter, som lokalbanken ofte er. En særlig distriktsfiendtlig arbeidslivspolitikk, er min påstand.

Alle taper: Kundene taper, lokalt næringsliv taper, ansatte taper sin arbeidsplass og kommunen taper skatteinntekter.

Finansnæringen kommer til å tilpasse seg innføring av en finansskatt. Det blir vanlige kunder som må betale prisen og enda flere ansatte med helt normale lønninger vil miste jobbene sine. Myndighetene er i ferd med å sparke bena under en lønnsom og stor arbeidsplass for Østfold, distriktene og landet forøvrig.

Det kan vi ikke sitte stille og se på!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.