For små og for få søppeldunker i sentrum

Stortorvet: – Slik er det på Fredrikstads nye torg de fleste helger. Jeg har tatt det opp flere ganger, klager Leif Eriksen i innlegget.

Stortorvet: – Slik er det på Fredrikstads nye torg de fleste helger. Jeg har tatt det opp flere ganger, klager Leif Eriksen i innlegget.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Kommunen og teknisk drift forstår ikke kritikken av at det er for små og for få søppeldunker i sentrum. Nå må ordfører Nygård ta dette på alvor, skriver Frp-leder Leif Eriksen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredrikstad er kåret til Norges mest attraktive by og byen er nominert til Årets sentrum av Norsk Sentrumsutvikling. Visst har vi grunn til å være stolte av byen vår, men nå må vi også ta grep for å unngå alt søppelet som flyter i sentrumsgatene de aller fleste dagene etter ulike arrangementer eller utekvelder.

Kanskje ikke så rart at søppelet flyter når sentrum er utstyrt med søppeldunker som ikke er dimensjonert for de mengdene søppel som produseres en vanlig utekveld. Med omfattende servering av mat som folk tar med seg og hygger seg i gatene og på torg fylles dagens søppeldunker fort. Dunkene er for små og for få.

Folk har ansvar for å ikke kaste fra seg søppel. I Fredrikstad har et enstemmig bystyre bestemt at politivedtektene skal inneholde lokalt gebyr for tilgrising, som betyr at det ikke er lovlig å kaste fra seg papir, sigarettsneiper, snus, tyggegummi og lignende. Det er parkeringsetaten i kommunen som skal ilegge gebyrene.

Selv om folk er flinke, og sett at ingen kaster søppel på gata, har vi allikevel våre venner måkene og andre fugler som liker åpne søppeldunker. De er ute etter matrestene, de er flinke til å grave seg ned i dunkene og de drar søppelet ut på gater og torg. Nå når fiskemåkene er fredet, må måkene «geleides» til å søke matfat andre steder enn i sentrum. Eneste mulighet er lukkede søppeldunker eller nedsenkbare søppelcontainere som fuglene ikke kan komme til innholdet på.

Til tross for at søppelet flyter og folk som bor og jobber i sentrum klager til kommunen, mener kommuneledelsen at de gjør tiltak nok og at det er tilstrekkelig med søppeldunker i sentrum. Undertegnede har i flere år med jevne mellomrom tatt opp problematikken, men kommunen og Teknisk drift sier de ikke forstår kritikken.

Hvorfor er undertegnede så opptatt av disse nedgravde søppelcontainerne? Jo, dette fungerer i mange land. Flere typiske turiststeder har lukkede søppelcontainere som hindrer at søppelet blir spredd rundt i gatene. I tillegg til at de kan graves ned kan de romme vesentlige mengder og de kan være luktfrie.

Nedgravde containere: – Dette fungerer i mange andre land. Lukkede containere gjøre at søppelet ikke flyter rundt i gatene, skriver Eriksen. Bildet er fra Torrevieja i Spania.

Nedgravde containere: – Dette fungerer i mange andre land. Lukkede containere gjøre at søppelet ikke flyter rundt i gatene, skriver Eriksen. Bildet er fra Torrevieja i Spania. Foto:

Slike containere kan plasseres på gater og torg flere steder i sentrum, gjerne i tillegg til de mange litt mindre søppeldunkene som da ikke blir overfylte. Dette kunne kommunen passet på da både gater og torg har vært gravd opp i hele sentrum siste par årene. Flere steder i gågata, langs brygga, Stortorget og på Fisketorget må utstyres med søppelcontainere som har kapasitet nok til det behovet byen har.

Undertegnede oppfordrer nå ordfører Nygård til å ta søppelet på alvor!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken