Jobb mindre, få bedre livskvalitet og miljø – det er et kinderegg

Håkon Borch, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Østfold.

Håkon Borch, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Østfold. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Hver tredje jobb kan forsvinne de neste 20 årene. Det krever nytenkning, skriver Håkon Borch, Miljøpartiet De Grønne.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

For noen år siden snakket jeg med en i Singapore som sa at der forberedte de seg på en verden med ni milliarder mennesker, men bare to milliarder jobber. Det fikk meg til å våkne og tenke på hvor viktig robotiseringsproblemstillingen er. Løsningen er selvfølgelig at når robotene overtar jobbene våre, må vi jobbe mindre og dele på arbeidsplassene.

De store partiene har så langt brukt valgkampen på å krangle om hvor høy ledigheten egentlig er og hvem som er best til å skape jobber. Men verken Ap eller Høyre har levert et troverdig svar på hvordan vi skal få folk i arbeid når ny teknologi gjør mange arbeidsplasser overflødige. Ifølge SSB kan så mye som hver tredje jobb i Norge bli borte de neste 20 årene på grunn av automatisering. Det krever politisk nytenkning.

Kortere arbeidstid vil ikke ruinere velferdsstaten, men gi oss økt livskvalitet, bedre miljø og flere jobber. Det er rett og slett et kinderegg.

Miljøpartiet De Grønne går inn for en reform der arbeidstida gradvis reduseres fra 37,5 til 30 timer. Dette er ikke nye tanker. Kortere arbeidstid har lenge vært en kampsak for arbeiderbevegelsen i møte med teknologiske fremskritt. Åttetimersdagen, 7,5-timersdagen, fellesferien og andre reformer var enorme seirer. Men i dag er det overraskende stille fra Arbeiderpartiet som tidligere har stått i bresjen for denne kampen. Selv om LO på sin kongress har tatt inn kortere arbeidstid i sin handlingsplan, kommer det ned langt ned på prioriteringslista til LO-ledelsen.

Skal en arbeidstidsreform lykkes, må vi ha med både fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene. Derfor utfordrer De Grønne partene i arbeidslivet til å sette dette høyt på sin agenda. Men staten kan også ha en mer aktiv pådriverrolle, for eksempel ved å støtte flere prøveprosjekter med kortere arbeidstid i offentlig sektor.

På sykehjemmet Svartdalen i Göteborg har det vært gjennomført et prøveprosjekt med 30-timersuke siden februar 2015. Effekten av forsøket er lavere sykefravær, bedre helse for de ansatte og mindre vikarbruk. De ansatte opplever mindre stress i hverdagen og har mer overskudd enn før. Men kortere arbeidstid har også andre fordeler. Det vil gi folk mer tid til å være sammen med familie og venner, dyrke hobbyer og drive frivillig engasjement. Det bidrar også til lavere forbruk og er bra for miljøet.

De Grønne ønsker at økt fritid finansieres ved at reallønnsveksten tas ut som fritid istedenfor lønn. Slik vil man kunne finansiere en fritidsreform innenfor en bærekraftig og ansvarlig økonomi. Vår modell skiller seg derfor fra andre partiers løsning. Formålet med reformen er mer fritid, fordeling av arbeidsoppgaver samt et mer konkurransedyktig næringsliv.

En undersøkelse Framtiden i Våre Hender gjennomførte for noen år siden viste at 70 prosent ønsket mer fritid fremfor mer lønn.

Innvendingen mot kortere arbeidstid er at det er dyrt, og at vi trenger å jobbe mer for å opprettholde velferdsstaten. Kortere arbeidstid vil ikke ruinere velferdsstaten, men gi oss økt livskvalitet, bedre miljø og flere jobber. Det er rett og slett et kinderegg.

Miljøpartiet De Grønne håper at de andre partiene og partene i arbeidslivet vil være med på en arbeidstidsreform som ser framover - ikke bakover. Det er mye viktigere å snakke om hvordan vi kan skape framtidas jobber enn å krangle om hvem som har gjort mest for å redusere arbeidsledigheten de siste åra. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken