Gå til sidens hovedinnhold

Tankevekker for Listhaug: «Retur til Norge ville sette mannens liv i fare»

Artikkelen er over 4 år gammel

Er det dette man kaller streng og rettferdig asylpolitikk? spør Per Bertelsen etter at Frankrike mente retur til Norge ville sette livet til en afghansk asylsøker i fare.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En asylsøker fra Afghanistan fikk avslag på sin søknad om beskyttelse i Norge. Våre myndigheters iver etter å returnere folk med avslag tilbake til Afghanistan, gjorde at denne karen reiste videre til Frankrike.

Myndighetene i Frankrike mente at mannen måtte returneres til Norge der hans søknad først var behandlet. Dette er en del av «Dublinsamarbeidet».  Med utgangspunkt i EMK artikkel 3 «forbud mot tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff», ble returen til Norge fra Frankrike imidlertid stoppet. Begrunnelse: En retur til Norge ville sette mannens liv i fare fordi Norge sannsynligvis vil sende mannen videre til Afghanistan.

Er det dette man kaller streng og rettferdig asylpolitikk? Myndighetenes iver etter å bli strengest i Europa er flau og umenneskelig for dem som rammes.

At Frankrike nå nekter å returnere tidligere asylsøkere til Norge må få konsekvenser for vår iver etter å bli strengest i Europa.  Dette må være en tankevekker for Listhaug og Co.

Les også

– Somaliske Leila er blitt som en datter for oss

 

Kommentarer til denne saken