Gå til sidens hovedinnhold

Nestekjærlighet forebygger rasisme

Artikkelen er over 5 år gammel

Kanskje vi skulle invitere de nye landsmenn til møte, er ett av forslagene til Solveig Paus Kristiansen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredrikstad ble raskt forvandlet og bybildet ble et helt annet. Det har nok skjedd over tid, men nå er det slik, og vi er klar over at vi er en flerkulturell by.

Når jeg går i byen kjenner jeg duften av at her bor det noen med en annen matkultur. Jeg ser meg rundt og det er ganske fargerikt i klesdrakten, det skaper assosiasjoner til eksotiske strøk.

Mange, de fleste, kommer fra kulturer hvor de er vant til å bry seg om hverandre og gamle mennesker.

Jeg hører noen trekkspilltoner, og ser noen kvinner med sin kopp i håp om å få noen kroner.

Mange iler irritert forbi. Nei tiggere kommer bare for å utnytte og lure oss. Men kanskje vi skulle endre litt på holdningene, se det positive. Media er jo spekket hver dag med flyktninger, asylsøkere og asylmottak. Det er bare slik, og vi må forholde oss til det som skjer.

Det er jo mange humanitære foreninger som sliter med å rekruttere nye medlemmer. Det er snart bare gamle medlemmer igjen.

Kanskje vi skulle invitere de nye landsmenn til møte. Mange, de fleste, kommer fra kulturer hvor de er vant til å bry seg om hverandre og gamle mennesker.

På den måten kan de bli kjent med det norske samfunn, og språket vil også komme gjennom det sosiale samværet. Det behøver ikke å være så pedagogisk for de voksne, men gjøre det slik at de kan kommunisere med hverandre.

Danne kvinnegruppe hvor de kan møtes og utveksle mat og håndarbeid, barn, og hverandres kultur

Tidligere var det noe som het flyktningeguide. Det var tilbud om kurs for dem som var interessert i å møte flyktninger og hjelpe med å gjøre seg kjent i byen.

Var det en idé nå?

Det er viktig at vi viser nestekjærlighet og inkluderer dem, slik at de kan beholde sin verdighet, og på den måten forebygge negativitet og rasisme.

Kommentarer til denne saken