Utbyggerne har presset på seg om å tjene penger

Heftig debattert den siste tiden: Blomstertorvet (ved siden av Litteraturhuset, der båten ligger fornøyd) og nye blokker på Værste (på venstre elvebredd mellom bruene).

Heftig debattert den siste tiden: Blomstertorvet (ved siden av Litteraturhuset, der båten ligger fornøyd) og nye blokker på Værste (på venstre elvebredd mellom bruene). Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Samfunnet og utbyggerne har samme mål: Å skape en attraktiv by. Samtidig har utbyggerne presset på seg om å tjene penger, skriver by- og næringsutviklingssjef Helge Bollæren Hasvold.

DEL

Leserbrev 

Først og fremst må jeg få si at jeg setter stor pris på de som forteller sine meninger om byutvikling. Det er viktig at vi er engasjerte og vi har jo alle samme mål: Å skape en attraktiv by.

Siden min jobb er å sikre at byen har en langsiktig og god plan for byutvikling, så er det vel ikke mer enn forventet at jeg må ta ordet i debatten.

Følg med, for her blir det mulig å si det du mener.

De fleste av oss innser sikkert at byutvikling handler om å balansere en rekke ønsker og behov. Verdier skal tas vare på samtidig som nye skal skapes. Her er en av mine utfordringer: Vi tror at byen kommer til å vokse med cirka en prosent i året. Om femti år er vi femti tusen flere innbyggere i Fredrikstad.

Dagens arealstrategi sier at halvparten av disse femti tusen skal bo innenfor byområdet. Det betyr at vi skal bygge tolv tusen nye boliger innenfor dette begrensede arealet. Vi skal skape gode byrom, grønne parker, plass til barn, voksne, gamle og unge. Alle ønsker gode bokvaliteter i et urbant miljø. Spørsmålet er selvfølgelig: Hvordan gjør vi det?

Flere har diskutert vern av bygninger og hvordan ny bebyggelse dekker for flotte gamle bygninger. Jeg er den første til å innrømme at vi kunne ha vært flinkere. Det at vi har fått en byantikvar gjør at vi har mer kunnskap om hva vi skal ta vare på og hvordan. Samtidig er det ikke enkelt. Får vi en slik befolkningsvekst, må nødvendigvis noe opp i høyden. Vi må utnytte arealene mer effektivt. Vi må rive noe for å få plass til det nye. Hva skal vi ta vare på når areal er den begrensende faktoren?

Jeg har sittet og ventet litt på at noen av utbyggerne skulle ta ordet i debatten. Jeg pleier å si at det er ikke interessant å planlegge noe som aldri blir bygd. Når kommunen regulerer har vi «samfunnshatten» på og forsøker å skape en attraktiv by for oss alle. Når planene ligger på bordet, skal noen med penger ha lyst til å gjennomføre det vi har planlagt.

Det er utbyggerne som med kreativitet og entusiasme skal gjennomføre prosjektene. Byen ligger her ved Glommas utløp, men pengene er flyktige. De flyr dit de vil og vi må påse at Fredrikstad er det stedet der de trives best. Samfunnet og utbyggerne har samme mål: Å skape en attraktiv by. Samtidig har utbyggerne presset på seg om å tjene penger.

Så her er vi da i byen vi elsker over alle byer. Den som får oss til å hisse oss opp over noe vi ikke liker og skryte den opp i skyene når vi forteller fremmede om stedet. I år skal kommunen starte rulleringen av Kommuneplanen. Da skal vi tenke de lange tankene og legge rammene for den videre byutviklingen. Følg med, for her blir det mulig å si det du mener.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags